Bitcoin satın almaya olan ilgi altın satın almaya olan ilgiyi geçti

Bitcoin satın almaya olan ilgi altın satın almaya olan ilgiyi geçti

Geçen bir yıl içinde nerdeyse 10 katı değer kazanan bitcoin bugün 7 bin dolardan fazla bir değerde işlem görüyor. Dikkatleri bir hayli üzerine çeken kripto para birimi, ABD´de internet aramalarında "altın satın alma" aramalarını geçti.

New York Times'ın haberine göre, bu yıl sayıları 30'dan neredeyse 130'a yükselen büyük Wall Street yatırımcıları, kripto para birimlerine odaklanarak yatırımlarını sanal paraya çeviriyorlar.

Türkiye'de durum nasıl?

Google Trendler'de nasıl bir tablo çıkacağına baktım. Finans kategorisinde son 12 aya ait aramalarda altın araması hala oldukça yüksek. Arama kelimeleri "altın fiyatı", "bitcoin fiyatı" gibi farklı kelime grupları ile bile değiştirildiğinde sonuçlar değişmiyor. Bitcoinin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler dışında Türkiye'nin diğer şehirlerinde anlamlı bir arama sayısına ulaşamadığını da görmekteyiz.

Bir yatırım unsuru olarak da altının Türkiye'de yıllardır büyük ilgi görmesi de dijital para trendini kırması zor görünse de bu durumun değişeceğine dair trend de mevcut. Dijital dünyadaki ilgi altın almaktan ziyade bitcoin almaya doğru gidiyor

Altın satış miktarı yüzde 31.5 azaltı

Öte yandan özel yatırımcılar için dijital altın ve gümüş pazarı, BullionVault'daki bir yetkili de, ABD'de Ekim ayında altın satışlarının geçtiğimiz 12 aya göre üçte biri kadar düşerek yüzde 35,5 gerilediğini söyledi. Öte yandan altın satın almak isteyen yatırımcılarda da Ekim ayında bir önceki aya göre  yüzde 9.7'ye satıcılarda ise yüzde 26.6 'ye düştüğü belirtildi. Bu düşüşü dijital para dünyasına bağlamaktan öte küresel risk algısına bağlı altın alış ve satışlarını göz önünde tutmak lazım.

Yatırımcılar ise bitcoin fiyatının daha da artacağını düşünüyor. Küresel ölçekte yatırımcılara finansal danışmanlık veren Goldman Sachs Bitcoin'in 8000 dolara ulaşacağını öngördüklerini açıklamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.