Mahallem İstanbul: Şehrin sosyoekonomik fotoğrafını çeken veri güdümlü proje

Mahallem İstanbul: Şehrin sosyoekonomik fotoğrafını çeken veri güdümlü proje

Beşiktaş-Sarıyer bölgesi Danimarka kadar. GDP’si de yakındır. Acıbadem’den çıkış yapalı 4 yıl oluyor. Konya gibi illere açılmadan önce İstanbul’da birkaç tane daha hastane açtık. Türkiye oldukça bereketli bir yer.

Bu sözler The Abraaj Group Ortağı, Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu'ya ait. Webrazzi Summit 2016'ya katılan Yorgancıoğlu, İstanbul'un nüfus ve ekonomik açıdan büyüklüğünü bu şekilde tanımlamıştı. Mahallem İstanbul Projesi de yukarıda sözü edilen İstanbul’un sosyoekonomik yapısını daha net bir şekilde görmemizi sağlıyor.

İstanbul’un mahallelerini eğitim, gelir ve yaşam koşullarına ilişkin verilerden hareketle 8 kategoriye ayıran araştırmaya göre İstanbul nüfusunun yüzde 1,6'sı en yüksek sosyoekonomik statüye sahip olan 20 mahallede yaşıyor. 959 mahalleye sahip olan İstanbul'un en yüksek sosyoekonomik statünün gösterildiği A+ grubunda 20 mahalle yer alıyor. Beşiktaş’tan 10, Kadıköy’den 4, Beyoğlu’dan 2, Bakırköy’den 2, Şişli ve Beykoz’dan ise 1 mahalle A+ statü skoruna sahip.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi’nin yürüttüğü ve İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteklediği projede öne çıkan bir kaç istatistik şöyle;

  • İstanbul’da her 3 kişiden 1’i düşük sosyoekonomik statü seviyesinde yaşıyor.
  • En yüksek sosyoekonomik statü sıralamasında ikinci grupta yer alan 58 mahalle ise nüfusun yüzde 4,9’unu kapsıyor.
  • İstanbul’da yaşayan her 100 kişiden 6’sı sosyoekonomik statü açısından yüksek gruplarda yer alıyor.
  • Üst orta kesim olan B+ ve B grubunda ise toplam 135 mahalle, İstanbul nüfusunun yüzde 16,3’ünü barındırıyor.
  • Sosyoekonomik statü açısından orta grupta yer alan mahallelerin sayısı 329 iken, bu mahallelerde yaşayanlar İstanbul’un yüzde 42,2’sini temsil ediyor.
  • Sosyoekonomik statüsü düşük grupta yer alan mahallelerin nüfustaki karşılığı yüzde 35,1 olurken, bu grupta 417 mahalle bulunuyor.
  • İstanbul'da her 3 kişiden 1'inin düşük sosyoekonomik statü grubunda yer alıyor.
  • İstanbul’un genel olarak sosyoekonomik statü skorunun düşme eğiliminde.*

Projeyi yürüten İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker’in paylaştığı bilgilere göre İstanbul’da mahalle ölçeğinde geniş bir veri tabanı ve harita tabanlı bir bilgi edinme sistemi kurgulanıyor ve sisteme önümüzdeki aydan sonra online ve mobil ortamda tüm kullanıcılar erişebilecek. Uygulamayı kullanan vatandaşlar, son 5 yılda mahallesindeki oy dağılımından yaş aralığına, konut fiyatlarından sinema, tiyatro etkinliklerine kadar birçok konuda bilgi sahibi olabilecek.

mahallemistanbul.com/radarchart adresinden İstanbul’un ilçelerine dair rakamları inceleyebilirsiniz. İstanbul’da özellikle hizmet sektöründeki girişimlerin (Mahallem, Getir, Kapgel vs.) bu verilere göre stratejilerini belirlemesi mümkün olabilir. Keza dijital reklam seçeneklerinde de bu bilgilerin farklı bir bakış açısı kazandıracağını düşünebiliriz. Detaylı incelediğinizde ilçelerde açılıp kapanan şirket sayısını bile görebilirsiniz. ;)

*Suriyeli göçmenler bu araştırmaya sağlıklı veri olmadığından dahil edilmemiş.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.