Japon bankaları yene eşit bir dijital para birimi geliştirecek

Japon bankaları yene eşit bir dijital para birimi geliştirecek

Kripto para birimlerine yönelimler konusunda Japonya'dan da önemli bir adım geldi. İki büyük Japon finans kurumu, Mizuho Financial Group ve Japan Post Bank, Japonya için bir şifrelenmiş para birimi geliştirmek için kolları sıvadı. Hedef yene eş bir dijital para birimi geliştirmek ve Japon halkının nakitsiz yaşama geçişini kolaylaştırmak.

Financial Times'ın haberine göre söz konusu iki kurumun öncülük ettiği yeniliğe Japonya Merkez Bankası ve regülatörler de destek veriyor. Ortak hedef dijital para birimine geçiş yaparak hem hem daha düzenli vergi takibi yapmak hem de nakit para basma/taşıma masraflarını azaltmak. Kurulan konsorsiyum böyle bir yeniliğin 10 milyar yen (90 milyon dolar) tasarruf sağlayacağını ifade ediyor.

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kullanıma sunulması hedefleniyor

2020 Tokyo Olimpiyatları için bu dijital para birimini kullanıma sunmayı hedefleyen konsorsiyum, J-coin'in Japon yeniyle birebir takas edilebileceğini paylaşıyor. Yani söz konusu dijital para birimi Japonya resmi para birimini dijital bir para birimiyle ikame etmiş olacak. Dijital para biriminin mobil uygulama ve mağazalarda QR kodların taranması aracılığıla günlük hayatta kullanılacağı belirtiliyor. Ücretsiz sunulacak bu dijital parayla alışveriş servis karşılığında bankalar müşteri verilerini daha yakından izleyebilecek.

Paylaşılan rakamlara göre değer bazında Japonya'da işlemlerin yüzde 70'i nakit olarak gerçekleşiyor. Bu da nakite bağımlılığı artırıyor ve masrafları beraberinde getiriyor. Keza yasadışı işlemler ve kara borsa işleri de nakit para transferleriyle devam ediyor.

Nakitsiz gelecek Japonya'nın olduğu gibi diğer bir çok ülkenin de gündeminde. 2011'den bu yana nakit para çevrimini yüzde 27 azaltan İsveç bu alanda önemli ilerleme kaydeden ülkeler arasında gösterilebilir. Yeni nesil bankancılık girişimlerinin gelişimi de bu dönüşümün temel nedenleri arasında gösterilebilir. HSBC, Barclays, UBS ve Santander de "Universal Settlement Coin" adıyla dijital para dönüşümüne yüzünü çevirenlerden.

Diğer yandan Türkiye'de Bankalararası Kart Merkezi, 2023'ü nakitsiz geleceğin dönüm noktası olarak gösteriyor ve blok zinciri (blockchain) üzerine çalışmalar yapıyor. Fakat bu çalışmaların J-coin gibi dağıtıma girecek bir dijital para birimine kapı aralayıp aralamayacağı bilinmezliğini koruyor.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.