Hangisini almalı: iPhone X mi Samsung Galaxy Note 8 mi?

Hangisini almalı: iPhone X mi Samsung Galaxy Note 8 mi?

Yılın en çok merak edilen akıllı telefon modellerinden olan iPhone X, 12 Eylül tarihinde karşımıza çıktı. Çerçevesiz ekranı ve yüz tanıma gibi özelliklere dikkatleri çeken iPhone X, Apple'ın satışa sunduğu en pahalı akıllı telefon modeli olmayı da başardı. Benzer bir şekilde Samsung'un en pahalı modeli olarak karşımıza çıkan Note 8, tasarım anlamında S8 ailesine oldukça benzese de çift kamera ve S Pen desteği sayesinde olumlu tepkiler almayı başardı.

iPhone X ve Galaxy Note 8 hem boyutsal olarak hem de sundukları özellikler bakımından oldukça farklı telefonlar olsalar da, akıllı telefon piyasasının büyük bir bölümüne sahip olan iki firmanın en üst düzey modelleri oldukları için aslında doğal birer rakipler. Bu yazımızda sizler için iPhone X ve Samsung Galaxy Note 8 modellerini karşılaştırıyoruz.

Tasarım

Öncelikle her iki modelin de tasarım konusunda oldukça başarılı bir iş çıkarttığını belirtelim. Tasarım her ne kadar kişisel bir alan da olsa hem iPhone X hem de Galaxy Note 8 modelleri akıllı telefon pazarının en şık akıllı telefonlarından. Her iki model de çerçevesiz ekran tercih ediyor fakat iki firmanın da çerçevesiz ekran tasarımını oldukça farklı yorumladığını belirtelim. iPhone X modeli cihazın alt ve kenar kısımlarında ince ve üst kısımda ilginç bir çerçeve bulundururken Note 8 modelinde ise sadece alt ve üst kısımlarda çerçeve bulunuyor.

iPhone X modelinin ekran çerçeve oranı yüzde 82.9, Samsung Galaxy Note 8 modelinin ekran çerçeve oranı ise yüzde 83.2. Kısacası modellerin benzer bir ekran kasa oranı sunduğunu söyleyebiliriz. Her iki model de arka kısımlarında cam tasarım tercih ediyor. Samsung Galaxy Note 8 modeli tasarımını parmak izi okuyucu ve kulaklık girişi ile tamamlarken maalesef iPhone X modelinde bu özellikler bulunmuyor. Son olarak iPhone X modeli gümüş ve uzay grisi olmak üzere sadece 2 renk seçeneğine sahipken Galaxy Note 8 modeli toplamda 5 renk seçeneğine sahip. Tasarım tamamen öznel bir konu olduğu için buradaki kazananı size bırakıyoruz.

Ekran

Her iki model de oldukça başarılı ekranlara sahip olsalar da, ekran konusundaki karşılaştırma tamamen kullanıcıların alışkanlıklarına kalmış durumda. Küçük ekranlı modeller sevenler akıllı telefon kullanıcıları 5.8 inçlik iPhone X'i tercih edecekken büyük ekranlı telefon sevenler ise 6.3 inçlik Galaxy Note 8 modelini tercih edecektir.

Samsung Galaxy Note 8 modeli 1440 x 2960 çözünürlüğünde Super AMOLED bir ekran kullanıyor. iPhone X modeli ise 1125 x 2436 çözünürlüğünde OLED ekran tercih ediyor. Daha küçük ekrana sahip olan iPhone X modelinin PPI değeri 458, daha büyük olan Note 8 modelinin PPI değeri ise 521. Kısacası Note 8 daha büyük ekranda daha yüksek bir PPI değeri sunduğu için ekran anlamında bir adım önde.

Performans ve yazılım

Performans ve yazılım alanı her daim Apple'ın kazandığı bir alan olmuştur ve bu sene de bu konuda herhangi bir sürpriz yok. Galaxy Note 8 modelinin performans ve yazılım anlamında Android ekosisteminin en iyi çözümlerinden biri olduğu bir gerçek fakat test sonuçlarına baktığımızda yeni işlemcisi olan Apple A11 Bionic ile karşımıza çıkan iPhone X Note 8 modelinin bir adım önünde.

Samsung Galaxy Note 8 modelinin 6 GB RAM ve Exynos 8895 Octa/Snapdragon 835 işlemcileri ile karşımıza çıktığını da ekleyelim. Kısacası her iki model de gündelik kullanımda en ufak bir performans sorununa sahip olmasa da iPhone X matematiksel olarak performans alanını kazanmayı başarıyor.

Kamera

Hem geçtiğimiz yılın hem de bu senenin en önemli trendlerinden biri şüphesiz çift kameralı akıllı telefonlar. Her iki model de oldukça başarılı çift kameralarla karşımıza çıkıyor. iPhone X f/1.8 ve f/2.4 diyafram açıklıklarına sahip 12 megapiksellik çift ana kamera kullanırken ön kamera olarak ise f/2.2 diyafram açıklığına sahip 7 megapiksellik kamera tercih etmiş. Modelin ana kamerasında OIS desteği olduğunu da ekleyelim.

Note 8 modeli ise ana kamera olarak f/1.7 ve f/2.4 diyafram açıklıklarına sahip 12 megapiksellik çift ana kamera tercih etmiş. Ön kamera olarak f/1.7 diyafram açıklığına sahip 8 megapiksellik kamer tercih eden Note 8, ön kamera anlamında bir adım önde. Fakat her iki modelin de kamera anlamında oldukça başarılı bir iş çıkarttığını ve bu alanda herhangi bir kazanan olmadığını ekleyelim.

Batarya

Batarya ve pil ömrü kesinlikle bir akıllı telefonun en önemli kriterlerinden. iPhone X modelinin batarya kapasitesi 2 bin 716 mAh büyüklüğündeyken Samsung Galaxy Note 8 modelinin bataryası ise 3 bin 300 mAh boyutlarında. Fakat her iki modelin ekran boyutları farklı olduğu için batarya performansını kapasitelere göre değil firmaların açıkladığı bekleme ve konuşma sürelerine göre karşılaştırmak daha doğru olacaktır.

iPhone X modeli 21 saat konuşma ve 60 saat bekleme süresi sunarken, Samsung Galaxy Note 8 modeli ise 22 saat konuşma ve 74 saat bekleme süresi sunuyor. Kısacası batarya ve pil ömrü anlamında da Note 8 modeli bir adım önce görünüyor. Fakat cihazların günlük kullanımda nasıl bir pil performansı göstereceği henüz meçhul. Son olarak her iki modelin de kablosuz şarj desteklediğini ekleyelim. Note 8 modeli kutusundan hızlı şarj adaptörü ile çıkarken iPhone X modelini hızlı şarj etmeniz için ayrı bir adaptör satın almanız gerekiyor.

Ekstralar

Her iki modelin de diğer akıllı telefonlara oranla pek çok ekstra özellik sunduğunu baştan söyleyelim. Samsung Galaxy Note 8 modelinin en önemli ekstra özelliği ise kesinlikle S Pen desteği. Özellikle sık sık not alan veya çizim yapan kullanıcılar için S Pen vazgeçilmez bir aksesuara dönüşebilir. iPhone X modeliyle kıyaslandığında parmak izi sensörü, Type-C ve kulaklık girişi de Note 8 modelinin ekstraları olarak karşımıza çıkıyor.

iPhone X modeli ise Face ID denen yüz tanıma teknolojisi ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile ön plana çıkıyor. Note 8 modelinde de yüz tanıma ve iris tarama teknolojileri olsa da iPhone X modeli daha güvenli bir çözüm sunuyor. iPhone X'in Note 8 oranla bir başka ön plana çıkan özelliği çift hoparlör desteği. Her iki modelin de suya ve toza karşı dayanıklı olduğunu da ekleyelim. Son olarak modellerin fiyatlarından bahsedecek olursak iPhone X modeli 999, Samsung Galaxy Note 8 modeli ise 930 dolar fiyat etiketine sahip.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.