Jenny Lee: Başarılı girişimler için ABD tek çözüm değil

Jenny Lee: Başarılı girişimler için ABD tek çözüm değil

TechCrunch Disrupt San Francisco 2017'nin ikinci gününde yine sizler için haberlerimizi derliyoruz. Etkinliğin ikinci gününde Alibaba, Airbnb, Flipboard, Houzz ve Square gibi önemli girişimlerin yatırımcısı GGV Capital'in yönetici ortağı Jenny Lee sahnedeydi. Katılımcılarla Çin'in teknoloji alanında gelişen ve potansiyel vaadeden piyasalarını paylaştı.

Başarılı bir girişim için ABD'ye gelmeye gerek yok

Lee için başarılı bir girişimde bulunabilmek için ABD tek yer değil, örneğin Çin hükümet olarak, yeni gelişimleri desteklemeye tamamen açık. Çin'in Apple'ı olarak bilinen akıllı telefon markası Xiaomi'yi örnek olarak gösteren Lee konusuna devam etmeden önce sizlere Xiaomi'nin giyilebilir teknolojide ne kadar ileriye gittiğinden bahsettiğimizi hatırlatalım.

Çin'in nüfus ve coğrafi büyüklüğü ile de ayrıca şirket içi çeşitliliği sağlamak açısından da ulaşılabilecek bir yol olduğunu belirten Lee bunu Çin'deki sadece belli büyük şehirlere yayılabilmek bile çok güzel bir adım olarak değerlendiriyor.

ABD ve Çin pazarı

Girişimler açısından ABD ve Çin birbirine çok bağlı. Jenny Lee iki ülkedeki herhangi bir girişim projesinin birbiriyle kolayca işbirliği yapabileceğini söylüyor. Ancak girişimci olarak yerel rekabete bakmanın da ne kadar önemli bir unsur olduğunu ekliyor. Örneğin Uber ilk kez Çin'de piyasaya sürüldüğünde, Çin'in kendi içindeki rekabet zaten çok hızlıydı. Liderler daha büyük şirketler için birleşme peşindelerdi.

Ancak ABD her zaman için inovatif pazarda ilk sırada yer alamıyor. Lee bu konuda enteresan olarak Çin'in kimi zaman ABD'nin önünde olduğuna değiniyor. Bu konuda yine akıllı telefon piyasası mesela, farklı bir piyasa olmasıyla beraber, yeni gelişen ve birleşmeye hazır bir piyasa. Lee'ye göre en önemli nokta bu konudaki büyük piyasanın nerede olduğunu anlayabilmek. Örneğin dünyanın 7 milyar nüfusunun 1,4 milyarının Çin'de olduğunu düşünürsek bu konuda Lee için ABD'ye yatırım için gelmek ne kadar yararlı olabilecek olsa da, uluslararası piyasaya açılmak için tek çözüm bu değil. Yeniden Xiaomi örneğine değinen Lee, eğer yeni gelişen pazarlara ulaşmak isterlerse uluslararası hedef olarak hali hazırda akıllı telefonların temeli olan ABD yerine Hindistan veya Endonezya'ya yönelmenin daha mantıklı olacağını söylüyor.

Bilgi ulaşımı ve öğrenci pazarı çok önemli

Jenny Lee, yapay zeka alanındaki verilere erişebilmenin öneminden bahsediyor. Bu konudaki araştırmaların veriler için ne kadar önemli olduğu ve özellikle bu alanda çalışan profesör ve öğrencilerin önemini vurguluyor. Amerika'daki son zamanlarda değişen göçmenlik düzenlemeleri için ise Çin'in bu konuda, yetenekleri kendi içinde tutma veya geri kazanma konusunda daha açık görüşlü olduğunu da ekliyor.

Diğer dikkatimizi çeken nokta ise inovatif ulaşımın Çin'de gelişen bir sektör olduğu. Lee elektrikli araç pazarının sürekli gelişmekte olduğunu ve Çin'in 3 yıl içinde 5 milyon elektrikli araç ve 5 milyon şarj noktasına ulaşmayı amaçladığını söylüyor. Kısacası, GGV Capital yönetici ortağı Jenny Lee, Çin'in teknolojik gelişmelerde sürekli ileriye giden bir piyasa olduğunu ve başarılı bir girişim için tek yolun Amerika pazarını fethetmenin yeterli olmadığını vurguluyor.

Workup by Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla Webrazzi ekibi olarak katıldığımız TechCrunch San Francisco 2017 etkinliğinden sizlere yeni haberlerimizi aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.