Google, Waymo'dan önce otonom araç çalışmalarına 1.1 milyar dolar harcamış

Google, Waymo'dan önce otonom araç çalışmalarına 1.1 milyar dolar harcamış

Teknoloji devi Google'ın otonom araçlar üzerine ne kadar yatırım yaptığı sorusu yıllardır sır gibi saklanıyordu. Şirketin, Uber'e karşı açtığı davanın dosyalarında, Google'ın insansız otomobillere yaptığı ARGE harcamaları su yüzüne çıktı.

Google'ın kardeş şirketi Waymo'da Finans Analisti olarak çalışan Shawn Bananzadeh'in mahkemeye verdiği yazılı ifadesinde teknoloji devinin,  2009-2015 yılları arasında insansız otomobillere yönelik teknolojik geliştirme konusunda 1.1 milyar Dolar harcadığı ortaya çıktı.

Bananzadeh'ın tanık olarak katıldığı davada Uber, Waymo'nun patentlerini ihlal etmek ve ticaret sırlarını kötüye kullanmak ile suçlanıyor. Waymo, otonom araçlarda uyguladığı teknolojiyi henüz ticari boyuta taşımadığı için, ortaya çıkan hasarın söz konusu teknolojiye yapılan yatırım harcamalarına göre hesaplanabileceği düşünülüyor.

Alphabet'e bağlı şirketlerden biri olan Google, insansız otomobil üretim çalışmalarına ilk kez 'Project Chauffeur' ile 2009'da başladı. Google, resmi olarak ilk kez 2014 yılında çalışmalarını doğruladı ancak konu üzerinde kayda değer bir ilerleme kaydedemedi. 2016'nın sonunda Alphabet çatısı altında kurulan Waymo ile birlikte Google otonom araç projelerini yeni kardeş şirketine devretti.

Bu arada Waymo geçtiğimiz aylarda sürücüsüz otomobillerini test etmeleri için kapılarını ilk kez gerçek yolculara açtı. Şirket, ABD'nin farklı eyaletlerinde yüzlerce kişiye sürücüsüz otomobili deneyimleme imkanı sunuyor. Alphabet'in yıldız şirketi olma yolunda ilerleyen Waymo'nun geçtiğimiz aylarda Uber'in rakibi Lyft ile işbirliğine gittiğini tekrardan hatırlatalım.

Otonom araçlar henüz piyasaya sürülmeseler de yankıları oldukça ses getiriyor. Araç, özellikle yaşı ve engelleri nedeniyle direksiyon başına geçemeyenler için büyük bir hareket alanı sağlayacak. Araçların trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri de ciddi oranda düşürmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.