Elon Musk'ın eski eşinden milyarder olmak isteyenler için ipuçları

Elon Musk'ın eski eşinden milyarder olmak isteyenler için ipuçları

Bilgi alışverişinde muazzam bir kaynak olan Quora'da, sade vatandaştan Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya kadar milyonlarca kullanıcı var. Hemen hemen her alanda uzmanına danışabilecek konuları sorma fırsatı veren platformda zaman zaman enteresan diyaloglara da tanık oluyoruz.

Adanmışlık ve sıkı çalışmak başarı getirse bile sadece bu iki gereksinimin bizi birer milyardere dönüştürmeyeceği tahmini güç bir yanıt değil.

Quora'da adanmışlık ve sıkı çalışmanın kişileri milyarder edip edemeyeceğine yönelik bir soru göze çarpıyor. Sorunun kendisinden ziyade yanıtı ile ilgileniyoruz aslında. Zira Elon Musk'ın eski eşi Justine Musk bu soruyu  tüm gerçekçi yanları ile cevap veriyor.

Musk, her şeyden önce milyarderlerin doğru soruları sorma gibi önemli bir kabiliyetlerinin olduğunu söyleyen bir cümle ile başlıyor yanıtına. Bu sorunun doğru bir soru olmadığını belirtiyor. Ancak sorunun kötü bir soru olmadığını da itiraf ediyor. Sadece sorunun kendisinin zihnin derin kısmının çalışmasına yardımcı olamayacağını belirtiyor.

 Yanıtında, kişilerin işlerinde sadece kendilerini adamalarının yetersiz olduğunu belirten Musk, bir ironi ile devam ediyor:

Kendini adamışsın. Ne olmuş yani? Henüz köpek balıkları ile çevrili bir suda yarışa katılmadın. Issız bir adada, yolunu kaybetmiş, kanlı ve yırtık pırtık kıyafetlerinle hırpalanmış bir biçimde dururken ve ufukta kurtarılmana yönelik en ufak bir belirti yokken, hala kendini adanmış olarak var sayabilecek misin?

Adanmışlık ve çok sıkı çalışmanın zorunlu olduğunu ancak bunların en küçük gereksinimler olduğunu yazan Musk şöyle devam ediyor:

Çoğu kişi inanılmaz yoğun çalışıyor ve hatanın asla kendisinde olmadığını düşünüyor. -Kendilerince kötü şans, yanlış çevre, talihsizliklerle dolu koşullar gibi faktörlerden dolayı- hayatta kalmanın mücadelesini veriyorlar.

Zamanını ve işini nasıl geliştiriyorsun?

Odağını istediğin şeyden uzaklaştır

'Odağını istediğin şeyden uzaklaştır' diye sözlerine devam eden Musk, kişilerin dünyanın neye gereksinim duyduğuna ve ne istediğine merak salmasını gerektiğini söylüyor. Musk, kişilerin kendilerinde olan etkili, benzersiz ve çözüm getirecek potansiyellerini sunmalarını gerektiğinin tavsiyesini veriyor.

Bir şey seç ve onun üzerinde ustalaş

Sonrasında bu potansiyeli geliştirmek için kişilerin çabalaması gerektiğini yazan Musk cümlelerine şöyle devam ediyor:

...Bir şey seç ve onun üzerinde ustalaş.  İkinci bir şey seç ve onun üzerinde de ustalaş.  İki konu hakkında ustalaştığın zaman (mesela, mühendislik ve işletme), o zaman bunları bir şekilde bir araya getirebilirsin.... Rekabet üstünlüğü yarat çünkü iki alan arasında hareket edebilirsin, iki alanın dilinden de konuşabilirsin, kutupları birleştirebilirsin...

Milyarder olmak için çok çalışmaktan öte dünyaya eşi benzeri görülmemiş, yardım sağlayacak ve taklit edilemeyen bir ürün ya da servis geliştrilmesinin gerektiğini söyleyen Musk yazısına şöyle devam ediyor:

... Dünya kişilere milyar dolar dağıtmıyor. Aslında kişiler sadece 1 milyar dolar istiyor ya da sadece o kadar sıkı çalışıyorlar ki, onu hakettiklerini düşünüyorlar. (Dünya ne istediğinizi ya da neyi hakettiğinizi umursamıyor.) Dünya, yerine daha değerli ya da 1 milyar doların yerine eşit olan bir şeyi koyduğunda parayı onunla değiştiriyor...

Musk, bu zor yolda kişilerin yalnız kalacağını ve asla pes etmemeleri gerektiğini vurguluyor.

... Bununla ilgili bir yol haritası yok; bir çok kişi sana tavsiyelerde bulunacaktır, bunlardan birçoğu kötü olacaktır ve bazıları iyi olacaktır. Ancak bu tavsiyelere kulak asmamayı öğrenmen gerekiyor, çünkü konuya beklenmedik bir açıdan yaklaşacaksın. Ve tüm bunları yalnız başına yapman gerekecek, ta ki karizma ve güvenilirliğini geliştrip, seninle birlikte yol alması gereken yeteneklerin ilgisini çekene kadar.

Musk, ihtiyaç duyulacak olan iki büyük unsur "bol cesaret" ve "şans" dileyerek cümlelerini sonlandırıyor.

Görsel kaynak: Marie Claire

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.