Tambu: Türk Telekom'dan Türkçeye özel akıllı klavye uygulaması

Tambu: Türk Telekom'dan Türkçeye özel akıllı klavye uygulaması

Türkiye'nin en büyük mobil teknoloji şirketlerinden biri olan Türk Telekom, yeni mobil uygulaması Tambu'yu tanıttı. Tambu (iOS, Android), "Türkiye'nin yeni klavyesi" sloganıyla uygulama marketlerindeki yerini alıyor ve Türkçe konuşan tüm akıllı telefon sahiplerine ulaşmayı hedefliyor.

Bildiğiniz gibi iOS ve Android platformlarında indirdiğiniz uygulamalarla tuş takımınızı kendiniz seçebiliyorsunuz. Tambu da bu avantajdan faydalanarak akıllı telefon kullanıcılarının cebine girmeye aday. En büyük özelliğiyse Türkiye'ye has özellikler barındırıyor olması.

F ve Q klavyeye sahip Tambu, Gif desteği, atasözleri kataloğu, çeviri, konuş-yaz, kişisel sözlük ve hareketli çıkartmalarla kullanılabilen bir dijital klavye. Söz konusu özellikler harf tablosunun üstündeki araç çubuğu üzerinde kullanılabiliyor ve kullanıcılar bu araç çubuğunu kişiselleştirebiliyor.

"Bir arayüz değil; bir platform"

Tambu'nun tanıtımını yapan Türk Telekom Dijital ve İnternet Projeleri Birim Başkanı Dr. Ramazan Demir, mobil mecralarda yeni rekabetin platform tabanlı klavyelerde olduğunu (bkz: SwiftKey satın alması) paylaşarak konuşmasına başladı ve Tambu bir dağıtım mecrası olacağını söyledi. "Bir arayüz değil, bir platform tasarladık." diyen Demir, "Tambu'yu 50 kişilik bir ekiple 6 aylık bir çalışma neticesinde geliştirdik." diye ekledi.

Ramazan Demir - Türk Telekom

5,5 yıl kadar ABD'nin en büyük internet portallarından biri olan Yahoo'da çalışan Demir, Tambu'nun küresel pazara dönük ürün olduğu paylaştı ve Tambu'nun geliştiricilere ve diğer operatörlerin kullanımına/katılımına da açılacağını paylaştı. Ancak bu konuda henüz net bir tarih verilmiş değil. Kendimizi kültürel anlamda daha iyi ifade edebilmek için Tambu'nun özel bir öneme sahip olduğunu söyleyen Demir bazı emojilerin diğer platformlarda da kullanılabilmesi için gerekli adımları attıklarını da ifade etti.

Demir'in paylaştığı bilgilere göre Türk Telekom'un Tambu'dan beklentisi oldukça yüksek. Türkçe konuşan herkesin dijital klavyesi olması hedeflenen Tambu, Almanca ve İngilizce klavyelere de sahip. Dolayısıyla on milyonlarca kullanıcıya ulaşma hedefinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ramazan Demir, gelen bir soru üzerine kişisel verilerin kullanımı konusunda son derece hassas olduklarını dile getirdi ki akıllı telefonlarda kullandığımız platform tabanlı tüm tuş takımları yazdıklarımızı analiz ederek kendilerini geliştirmeye çalışan akıllı sistemler (Google Gboard, Microsoft SwiftKey vs.).

Bir günlük deneyimimle değerlendirecek olursam Tambu'nun yerel değerleri yansıtmak açısından belirli bir kesimin ilgisini kolaylıkla çekeceğini söyleyebilirim. Altyapı ve arayüz açısıdan rakipleriyle kıyaslamak için henüz erken  ancak ilk aşamada hissedeceğiniz en önemli eksiklik diğer uygulamalarda oluşturduğunuz kişisel sözlük olabilir. Tabii bu açığı günlük klavye kullanma sıklığınıza göre hızla kapatmanız da mümkün.

Son olarak Tambu'nun Türk Telekom şirketlerinden Argela altında konumlandırıldığını ve uygulama marketlerinde de Argela geliştirici adıyla yayınlandığı bilgisini paylaşayım. Tambu'yu denemek isterseniz (ki bence bir şans vermelisiniz) tambu.com.tr'yi ziyaret edebilir veya direkt Apple Store'dan ve Google Play'den indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.