Teknoloji firmaları ağ tarafsızlığı için birleşti

Teknoloji firmaları ağ tarafsızlığı için birleşti

Teknoloji dünyası dün hareketliydi. Eğlence sektöründen telekomünikasyon dünyasına ABD merkezli onlarca teknoloji şirketi, 12 Temmuz 'Eylem Günü' adı altında net neutrality'nin (Ağ Tarafsızlığı) korunması için tek bir yumruk oldular.

Teknoloji devlerinin yanında, binlerce web sitesinin mevcut olan net neutrality kurallarının genişletilmesine yönelik attığı uyarı mesajlarının ardından, Federal Haberleşme Komisyonu'nun(FCC) adına 1,6 milyon yorum yapıldı. İnternet Derneği'nin kurmuş olduğu 'Save the Open Internet' başlığı altındaki site ile de küçük şirketlerin ve derneklerin protestoya katılması sağlandı.

Net neutrality, hükümetlerin ya da internet servis sağlayıcılarının internet üzerindeki verilere eşit davranmasını savunuyor. Öte yandan buna karşı gelen otoriteler ise, ağ tarafsızlığı düzenlemesi ile operatörlerin inovasyon ve yatırımlarının zapt edildiğinin altını çiziyorlar. Ancak dünyanın birçok yerinde monopoli haline gelen telekom operatörlerinin internet üzerinde kontrol sahibi olması çanları çalmak için yeterli bir gerekçe.

2012'de patlak veren net neutrality'e yönelik baskılar, 2014'te Barack Obama'nın başkanlığı döneminde enine boyuna masaya yatırılmıştı. Federal Haberleşme Komisyonu (FCC) ile yapılan görüşmelerde, internetin herkes için eşit olması gerektiği bir kez daha talep edilmişti.

AT&T'den U dönüşü

Protestolarda dikkat çeken şirket ise AT&T oldu. Öncesinde net neutrality'nin bu duruşunun zıttını sergileyen, şirket tarafından yapılan açıklamada 'Hiç bir şirketin içerik indirme hızının yavaşlatılmasını ya da içeriğinin engellenmesini istemiyoruz.' dendi.

Nitekim geçtiğimiz Nisan ayında teknoloji devlerinin savunucusu İnternet Birliği- FCC ile konu hakkında görüşse de bir neticeye varılamamıştı.

Şirketlerin 12 Temmuz'da net neutrality'i savunmak için verdikleri tepkilerden bazıları şöyle:

 Google

#NetNeutrality´nin korunmasını destekliyoruz. Açık bir internet herkese kendisini ifade edebilmesi, yenilik getirebilmesi ve rekabet edebilmesine izin verir.

Facebook

Dünyadaki herkesin internetle birlikte gelen fırsatlara erişmesini istiyoruz, interneti açık ve özgür tutmaya ihtiyacımız var.

Sonos

Sen de bizim gibi İnternet üzerinden müzik dinlemeyi seviyorsanız, #NetNeutrality'i desteklemek için şimdi sesini yükseltme zamanı.

Vimeo

Net neutrality olmazsa, servis sağlama, video gömme ve internet üzerinden video yayınlama gibi şeyler sadece en varlıklı kişilerin erişiminde olacak.

Netflix

Bu GIF, #NetNeutrality güvence altına alınana kadar ara bellekte kalacak.

Reddit

Şu an, Reddit`in logosu Net Neutrality`nin feshedilmesinin etkilerini göstermekte.ISP'lerin bunu yapmasına izin verme! #NetNeutrality

Kickstarter

Dijital çağda, yaratıcılığı, inovasyonu ve konuşma özgürlüğünü koru. İnterneti herkes için açık tut!#NetNeutrality

Wired

Şu an İnternetin yavaş olduğunu düşünüyorsan, sadece bekle! İşte bu yüzden önemsemen ve savunman gerekiyor... #NetNeutrality

Change.org

ACİL! Şu anda Net Neutrality hakkında çıldırmıyorsan, dikkate almıyorsundur.

Mozilla

Internet, girişimciler ve yaratıcılar için güçlü bir araçtır. Onu açık tutmamız gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.