Google robot gazetecilerin önünü açacak

Google, medya ve habercilik alanındaki projelere finansal destek sağlayan The Digital News Initiative organizasyonu ile yeni bir adım daha atıyor. Geçen yıl sonunda 124 projeye 24 milyon euro ile destek sağlayacağını açıklayan DNI, bu kez robotların haber yazmasının önünü açacak.

Yapılan açıklamaya göre Press Association (PA) aldı kuruma 706 bin euro (2,9 milyon TL, 622 bin dolar) bağışlayacak olan Google, yerel medya kanalları için her ay 30 bin içerik üretilmesini sağlayacak. Robotların/makinelerin yani yapay zekâ temelli algoritmaların üreteceği bu içerikler özellikle veri odaklı haberler yapacak. Söz konusu veriler devlet kurumları, yerel yönetimler gibi farklı kaynaklardan gelecek ve 5 kişilik bir gazeteci ekibinin elinden geçecek.

Reporters and Data and Robots (RADAR, Muhabirler ve Veri ve Robotlar) olarak adlandırılan bu oluşum, gelecek yıl içerik üretmeye başlayacak ancak çalışmaların şimdiden başladığına şüphe yok. Urbs Media ile birlikte sürdürülecek proje, Natural Language Generation (NLG, Doğal Dil Geliştirme) adlı bir yazılımı kullanarak içerik üretecek. Haber konuları ise sağlık, suç, işsizlik gibi farklı alanlara dokunacak.

Birleşik Krallık ve İrlanda'da hizmet veren bir multimedya haber ajansı olan Press Association, RADAR ile ticari baskılardan uzak, uygun maliyetli ve zekice hazırlanmış yerel haberler üretileceğine inanıyor. Ayrıca bu projeden saygın haber organizasyonlarının, bağımsız yayıncıların ve yerel blogcuların fayda sağlayacağına da yer veriliyor.

Buyrun teste...

Yapay zekânın işlerimizi elimizden alacağına dair bir çok örnek vermek mümkün ki gazetecilik/yazarlık da bunlardan biri olabilir. Google'ın Google Translate tarafında büyük bir ilerleme kaydetmesi de bu alandaki ilerlemelere örnek olarak gösterilebilir. Eğer bu konudaki ilerleme şahit olmak istiyorsanız NY Times'ın şu sayfadaki testine göz atmanızı tavsiye ederim. Söz konusu testin iki yıl önce hazırlandığını da hatırlatmak isterim...

Görsel Kaynak: Pexels.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.