2021'de dünya çapında 100 milyon AR ve VR başlığı sevkiyatı yapılacak

2021'de dünya çapında 100 milyon AR ve VR başlığı sevkiyatı yapılacak

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) gelecekte belki de en çok uygulama geliştirilen platformlar olacak. Apple'ın WWDC 2017'de ARKit'i tanıtması özellikle arttırılmış gerçekliğin potansiyelini bir kez daha bizlere hatırlattı. Küresel araştırma şirketi International Data Corporation'ın (IDC) paylaştığı güncel veriler bu iki dikeyin geleceğini daha iyi okumamızı sağlıyor.

IDC'nin paylaştığı çeyrek rakamlarına göre artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik başlıklarının sayısı 2016'da 10 milyon adet idi. 2021'de ulaşılması beklenen rakamsa bunun epey üzerinde, tam 100 milyon adet.  2016'da satılan artırılmış gerçeklik başlığı sayısı 162 bin iken, bu sayı 2021'de 24,5 milyona yükselecek. Sevkedilen sanal gerçeklik başlıklarının sayısı ise 5 yıl içinde 9,2 milyondan 67,1 milyona ulaşacak.

Sony PlayStation VR, HTC Vive, Oculus Rift gibi önemli rakiplerin olduğu pazarda IDC'nin öngörülerine göre gelecek 6-18 ayda önemli bir atılım olacak. Hem başlıkların ucuzlaması hem de temel donanım gereksinimlerinin düşmesi pazarın büyümesini hızlandıracak.

IDC'ye göre hareket ve el takip cihazları da dijital ile fiziksel dünya arasındaki ayrımın biraz daha kalkmasını sağlayacak. Artırılmış gerçekliğin telefon ve tabletler üzerinden deneyimlenebilmesi ise sanal gerçeklik başlıklarının daha önde gitmesini sağlayacak. Bu alandaki ürünlerse sağlıktan üretime farklı alalarda etkisini gösterecek. Microsoft, Epson, Intel, Meta, ODG ve DAQRI gibi üreticiler önümüzdeki 5 yılda yüzde 80 oranında ticari sevkiyatlar yapacak.

Bildiğiniz gibi Apple gibi Google, Microsoft ve Facebook da bu iki konuda ciddi yatırımlar yapıyor. Hatta Mark Zuckerberg “Milyonlarca kişiyi bu teknolojilerle buluşturmak için önümüzdeki 10 yılda muhtemelen 3 milyar dolardan fazla yatırım yapmak zorunda kalacağız.” diyerek sanal gerçekliğe yapacakları yatırım miktarını açıklamıştı. Keza Facebook'un 10 yıllık yol haritasında da sanal ve artırılmış gerçeklik önemli bir yer tutuyor. Geleceğin neler getireceğini de hep beraber göreceğiz...

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.