Seyisco: Yol çukurlarına meydan okuyan IoT girişimi

Seyisco: Yol çukurlarına meydan okuyan IoT girişimi

Geçtiğimiz hafta YFYİ ile Draper Üniversitesi Hero Training programına seçilen birbirinden değerli girişimleri tanıtmıştık. Seyis.co da Hero Training programına katılacak girişimlerden biri ancak çözüm sunduğu alan itibarıyla diğer girişimlerden biraz ayrılıyor.

Dört kişilik bir ekibin 2 yıllık bir emeğiyle vücut bulan Seyisco, aslında göz ardı ettiğimiz önemli bir soruna eğiliyor. Çeşitli araçlara entegre ettiği sensörlerle yol hasarlarını tespit ediyor. İlk ürünü ROAN ile sensör tabanlı bir yol kalite kontrol sistemi sunuyor. Bu sayede belediyelerin yollardaki sıkıntıları çözmesini ve kötü yol koşullarından doğan sorunları tarihe gömmeyi hedefliyor. Seyis.co, şu anda 7cm ve daha büyük çaplı, 3cm ve daha derin çukurları sağlıklı bir şekilde algılayabiliyor. Kasis gibi yanlış pozitifleri de filtreleyebiliyor.

2014 yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Burak Kantarcı, Barış Kaya, Ali Çağatay Kuru'nun at koşturma temalı mobil oyunlar geliştirmek üzerine bir araya gelmesiyle başlayan Seyisco'nun hikayesi 2015 yılında aynı üniversitenin Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden Sarp Bilecen ile tanışmasıyla değişmiş. Genç ekip odağını mobil oyunlardan akıllı şehirler üzerine çevirme kararı almış ve nihayetinde Seyisco projesine hayat verilmiş.

Türkiye'de yıllık 800 milyon TL bozuk yol harcaması

Girişimin kurucu ortaklarından Sarp Bilecen, yol bakımına ülkemizde yılda 800 milyon TL’den fazla bir para harcandığını paylaşıyor. Seyisco da erken teşhis ile bu bütçede ciddi bir tasarruf sağlamayı ve yolların ömrünü uzatmayı hedefliyor. Her yıl sadece yol hasarları nedeniyle oluşan 1000'den fazla ağır kazayı da azaltmak istiyor. Sarp Bilecen;

"Bilkent Üniversitesi arazisinde küçük pilot çalışmamızda yüksek bir başarı oranı yakaladık ancak henüz istatistiksel veri paylaşmak için çok erken. Yakın zamanda birkaç belediyeden teklifler aldık yaz aylarında İstanbul’da daha büyük çaplı bir pilot ile istatistiksel verileri açıklayacağız."

diyor ve belediyelerin isteklerine göre kişiselleştirilebilen bir ücretlendirme yaptıklarını paylaşıyor. "Standart olarak yıllık kira ve kurulum ücreti alıyoruz. İstenilen durumlarda, kapsanan km başına ücretlendirme veya satın alma seçeneklerimiz da mevcut." diye ekliyor.

Yolları bozuk olan sadece Türkiye değil

Webrazzzi'nin sıkı takipçileri verimsiz atık toplama sistemleri için özel IoT çözümü Evreka.co'yu hatırlayacaktır. Webrazzi Arena 2015'i kazanan 3 girişimden biri olan Evreka, akıllı şehircilik alanında gösterdiği atılımla geçtiğimiz Mart ayında 2,7 milyon TL yatırım almıştı. Seyisco'nun da bu noktada yeni bir Evreka olabileceğini söyleyebilirim. Zira o da akıllı şehircilik adına önemli bir çözüm sunuyor ve sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da büyümeyi hedefliyor. Avrupa açılımı için planlamaları yapan genç girişimciler, Hero Training kampı sayesinde ABD pazarına da dokunmak istiyor.

Her belediyenin kullanabileceği Seyis.co hakkında detaylı bilgileri seyis.co adresinde bulabilir, yaşadığınınız ilçenin yollarından şikayetçiyseniz şimdiden bu haberi kendileriyle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.