Airbnb İstanbul'da güne vergi baskınıyla başladı

Airbnb İstanbul'da güne vergi baskınıyla başladı

Küresel internet ve teknoloji girişimlerinin vergi çıkmazına Türkiye'den vakalar eklenmeye devam ediyor. Yasal düzenlemelerden nasibini alansa bu kez Airbnb oldu. The Times gazetesinin haberine göre İstanbul'da güne polis baskınıyla başlayan Airbnb'nin başı vergi ödemediği gerekçesiyle dertte.

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, İstanbul'da bir Airbnb evinde konaklayan İngiliz turistler, sabahın erken saatlerinde polis baskınıyla uyandılar. Yedi polis tarafından yapılan baskın, turistlerin pasaportlarına el konulması ve yaklaşık bir saat süren bir soruşturmayla devam etti. Turistlerin iddialarına göre, normal koşullarda ulaşılabilir durumda olan ev sahibi, polisin kendisiyle iletişim çabalarına yanıt vermedi. Bir muhattap bulamayan turistler, anlamını bilmedikleri Türkçe bir ifadeyi imzalayarak serbest bırakıldılar. Ortadan kaybolan ev sahibine, para iadesi için ulaşmaya çalışan turistler, bundan da bir sonuç alamadı.

Airbnb platformunun zayıf yönlerinin bir bir doğrulanma hikayesine dönüşen vakada, turistlerin ve ardından  The Times gazetesinin Airbnb'ye ulaşması sonucunda paranın tümümüm iadesinin sağlandığı belirtiliyor. Airbnb baskınına gerekçe olaraksa "kaçak çalışma" ve veri ödememe gibi sebepler gösteriliyor. Bunlar, he ne kadar Airbnb için yeni suçlamalar olmasa da, ev baskını olasılığının kendisi bile turistleri Airbnb'den kaçırmaya yetebilir. Airbnb, Uber ve benzer teknoloji girişimlerinin yasal olmadığını vurgulayan vakalar, sundukları servislerin kullanıcı gözünde itibarsızlaşmalarına sebep oluyor.

Airbnb daha önce Berlin'de ev sahiplerinin daha yüksek kar elde etmek için mülk stoklarını Airbnb'ye ayırması ve kiralık ev sayısının azalmasına sebep olduğu gerekçesiyle sınırlandırmayla karşılaşmıştı. Bununla brilikte Paris, San Francisco, New York, Barselona, Londra ve Amsterdam Airbnb'ye illegal çalıştığı gerekçesiyle kestikleri cezalarla gündeme gelmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.