ABD yeni H1-B vize programıyla yazılımcıların ülkeye göçünü zorlaştırıyor

ABD yeni H1-B vize programıyla yazılımcıların ülkeye göçünü zorlaştırıyor

Trump'ın seçim kampanyasının ana vaatlerinden biri, bugün göçmenlerin yaptığı işlerin önemli bir bölümünü Amerikalılara geri vermekti. Bu, ülkenin çokça övündüğü geniş anlamlı, çeşitli ve çok sesli Amerikalı tanımını epey bir daraltsa da, belli ki, insanların büyük çoğunluğu için iş bulmak daha öncelikli... Vaadini yerine getirmek üzere düğmeye basan Trump hükümeti, ABD'de iş verenlerin yabancı çalışanların geçici olarak işe almasını sağlayan H1-B vize programıyla ilgili önemli düzenlemeler yaptı.

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisleri yeni düzenleme, doğrudan bilgisayar programcılarını hedefliyor. H1-B vize programından yararlananların önemli bir bölümünün bilgisayar programcıları (2015 yılında tüm başvuruların yüzde 12'si) oluşturuyor ve düzenleme başlangıç düzeyindeki programcıların işlerini Amerikalıların yapabileceği varsayımını esas alıyor. Yeni düzenlemede bir bilgisayar programcısının işe alınması durumunda bir kurumun hedeflerini gerçekleştirmesi için bilgi teknolojisi alanındaki bilgi ve becerilerini kullanacak olmasının artık yeterli bir gerekçe olmayacağı belirtiliyor. Bunun yerine şirketlerin bu adayların daha kompleks ve uzmanlık gerektiren işler yaptığını kanıtlaması gerekiyor.

Trump yönetimi, bugün yürürlükte olan H1-B vize programının başta Silikon Vadisi olmak üzere, ülkedeki teknoloji şirketlerinin daha ucuz iş gücü için yurt dışına yönelmesini kolaylaştırdığını düşünüyor. Oysa programın amacı üstün yetenekleri ülkeye çekmek olmalı, Trump'a göre. Yeni düzenleme bu tip pratikleri ortadan kaldırarak giriş seviyesindeki işlerin yurt içinde yapılmasını kolaylaştıracak.

Trump bu formülle, istihdamda kısa süreli bir iyileşme yaşanmasını sağlayabilir. Ancak düzenleme, üstün yeteneklerin farklı ülkeler tarafından da istendiği ve daha liberal politikalara sahip ülkelerin ABD'den daha avantajlı olabileceği gerçeğini gözden kaçırıyor. Bununla birlikte temel programlama işlerinin bir süre sonra robotlar tarafından yapılmaya başlanması da söz konusu. Trump'ın bu tip yakın gelecek senaryolarını sahiplenip, yenilikçi yaklaşımlar getirmesini beklememek gerekiyor.

H1-B düzenlemesine ilişkin yazılı açıklamanın ardından Google, tüm çalışanlarına bir e-posta göndererek şirketin durumunu açıkladı. Halihazırda üstün yeteneklerle çalışan Google, çalışanlarının yeni düzenlemeden etkilenmeyeceğini belirtiyor. Google, daha önce Trump'ın seyahat yasağı uygulamasının karşısında yer almıştı.

ABD göçmen girişimciler için yeni vize düzenlemesini bir süre önce devreye almıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.