MIT mühendisleri su altında balıkları öldürmeden yakalayan jel robot geliştirdi

MIT mühendisleri su altında balıkları öldürmeden yakalayan jel robot geliştirdi

MIT mühendisleri, su altında canlı balık tutmak ve top atmak gibi görevleri gerçekleştirebilecek kadar hızlı ve güçlü hidrojel robotlar geliştirdi. Yumuşak robotik alanında yaklaşık beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan robotların cerrahi müdahalelerde de kullanılması için çalışmalar sürüyor.

MIT'de Makine Mühendisliği bölümünde yardımcı profesör olarak görev yapan Xuanhe Zhao liderliğinde bir grup araştırmacı tarafından icat edilen robotlar, jel bazlı olmalarıyla elastik ve tamamen şeffaf bir görüntüye sahip. Suda yılan balığı ve diğer ince larvalara sahip şeffaf balıklardan ilham alınarak geliştirilen robotlar, 3D baskı ve lazer kesim teknikleri kullanılarak üretilmiş.

Hidrojellerin yapı maddeleri ağırlıkla su; yani robotların gövdelerinin önemli bir bölümü sudan oluşuyor. Bununla birlikte jel robotlar suyla çalışıyorlar. Her biri elastik tüplere bağlı olan bu robotlar, bu tüplerden su pompalanmasıyla harekete geçiyorlar.

Sonuçları Nature Communications dergisinde yayınlayan araştırmacılar buldukları çözümü, "hidrojel eller"e uyarlayarak cerrahi müdahaleler sırasında hassas dokularla çalışmayı kolaylaştırabileceklerini söylüyorlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.