Alibaba'nın finansal kanadı Ant Financial, Türkiye'de de hizmet veren ABD'li Moneygram'ı satın aldı

Alibaba'nın finansal kanadı Ant Financial, Türkiye'de de hizmet veren ABD'li Moneygram'ı satın aldı

Alibaba'nın finansal dikeydeki şirketi Ant Financial, ABD'nin ünlü para transferi şirketlerinden MoneyGram'ı satın aldığını açıkladı. Bu satın alma Alipay'i de bünyesinde barındıran Ant Financial'ın küresel açılımını hızlandıracak.

Yaptığı basın açıklamasına göre MoneyGram 880 milyon dolarlık bir anlaşmayla Ant Financial'a katılacak ve ABD, Hindistan, Meksika ve Filipinler büyüyen pazarlarda şirketin adını daha fazla duyuracak. Ant Financial, NASDAQ'ta listelenen bir şirket olan MoneyGram'a hisse başına 13,25 dolar ödeyecek. Satın almanın tamamlanması ise yılın ikinci yarısını bulacak.

MoneyGram, Türkiye'de de logolarını görmüş olabileceğiniz bir uluslararası para transferi aracısı. Dünyanın 200 ülkesindeki 350 bin fiziksel noktada hizmet veriyor ve şirketin 2015 gelirinin 1,4 milyar doları bulduğu paylaşılıyor. Bu gelir içinde dijitalin payı ise sadece yüzde 13. Yani fiziksel taraftaki gücüyle öne çıkan MoneyGram, Ant Financial'a farklı bir enerji katacak.

Ant Financial, geçtiğimiz yıllarda Hindistan merkezli Paytm'yi, Tayland merkezli Ascend Money gibi girişimlere yatırım yapmıştı. Diğer yandan Didi Chuxing'in 7,3 milyar dolarlık dev bir yatırım turuna da katılmıştı.  Yaklaşık 1 yıl önce 60 milyar dolar değerlemeyle yatırım alan Ant Financial'ın yatırımcıları arasıda ise China Investment Corp (CIC), CCB Trust, China Development Bank Capital gibi önemli şirketler bulunuyor.

Ant Financial'ın bu yatırımla geçen seneki değerlemesinin üzerine çıktığını söylemek sanırım yanlış olmaz. Dolayısıyla Ant Financial'ın Uber ve Xiaomi gibi devlerle birlikte henüz halka arz olmamış en değerli şirketlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Kıyaslamak gerekirse Paypal'ın şu anki piyasa değeri (PYPL) yaklaşık 50 milyar dolar ve Ant Financial'ın önümüzdeki 1-2 yıl içinde ABD'de halka arz olması durumunda Alibaba bir kez daha Amerikan borsalarını sallayacak...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.