Microsoft, hiperölçek bulut donanım tasarımı projesini Open Compute Project'e dahil etti

Microsoft, hiperölçek bulut donanım tasarımı projesini Open Compute Project'e dahil etti

Microsoft, yeni nesil çok büyük ölçekli (hiperölçek) bulut donanım tasarımını (bkz: Project Olympus) açık kaynaklı hale getirdi ve Açık Bilişim Projesi'ne dahil ettiğini (Open Compute Project, OCP) açıkladı.

2011 yılında kurulan Facebook tarafından temelleri atılan OCP, bilişim teknolojileri ve veri sunucuları tarafında endüstri standartları geliştirmeyi hedefleyen bir oluşum. O günden bu yana Facebook'un yanında Google, Intel, IBM, Rackspace, Cisco gibi bir çok dev teknoloji/veri sunucu sağlayıcısının da katılımıyla büyümeye devam ediyor. Microsoft ise bu projeye 2014 yılından bu yana katkıda bulunuyor.

Bulut donanım tasarımında açık kaynak etkisi

acik-kaynak-sunucu-bulut-bilisimMicrosoft'un OCP'ye katılımı bulut bilişim tarafındaki donanımsal tasarımları geliştirecek nitelikte. Açık kaynaklı donanım geliştirmenin açık kaynaklı yazılım geliştirmeye oranla daha az önemsendiğini söyleyen Azure Donanım Mimarisi Genel Müdürü Kushagra Vaid, açık kaynak topluluğuna bu alandaki tasarımlarını erken aşamada sunmak istediklerini söylüyor. Microsoft bu sayede pazar yeni ürün teklifleri sunma sürelerinin azallacağını ve yatırım harcamalarının düşeceğini öngörüyor.

Veri depolama ve paylaşma konusunda daha verimli altyapılar kurmayı hedefleyen OCP, sunucu tarafında yeni anakart tasarımına da güç/enerji verimliliğine de dokunuyor. Bu tasarımların modüler şekilde şirketlerin kullanımına sunulacağı da paylaşılıyor.

OCP'nin CTO'su Bill Carter da bu katılımdan memnun ve Microsoft'un bu dikeyde yeni çağın kapısını açtığını söylemekten çekinmiyor.

Microsoft, satın aldığı sunucuların yüzde 90 oranla OCP tabanlı olduğu bilgisini de veriyor. İşin başındaki isim olan ve veri/sunucu tarafında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Facebook ise tamamen OCP tabanlı sunucular kullanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.