Amazon, drone kargoculuğunda sokak lambalarından faydalanacak

Amazon, drone kargoculuğunda sokak lambalarından faydalanacak

İnsansız küçük hava araçlarıyla ürün teslimatını hedefleyen Amazon, 'drone kargoculuğu'nda kilit öneme sahip bir patent başvurusu yaptı.

Amazon'un belli boyut ve ağırlıktaki ürünleri insansız küçük hava araçlarıyla taşımak istediği herkesin malumu. Keza FAA'in yasal düzenlemeleri de Amazon'un önünü açıyor. E-ticaret devinin yeni başvurusu da bu işin sürekliliğini sağlayacak bir değer taşıyor.

Kulelere küçük drone pistleri geliyor

Patent dokümanlarına göre Amazon, sokak lambası, kilise kulesi, baz istasyonu vb. dikey yapıları (Türkiye'de minareler olabilir) yakıt ikmal istasyonu olarak kullanabilecek. Amazon'un minik kargo uçakları bu noktaları çeşitli işler için kullanabilecek. Örneğin bu noktalar enerji/yakıt istasyonu olarak, uzun uçuşlarda veya beklenmedik koşullarda mola yeri olarak kullanabilecek. Dolayısıyla 'drone kargoculuğu' daha tutarlı bir şekilde sürdürülebilecek.

Küçük birer helikopter pisti gibi düşünebileceğimiz bu noktaların teslimat noktası olarak kullanılması dahi patent dokümanlarında yer alıyor ama bu patent dokümanlarının tüm alanları kağıt üstünde kapatmak istediğini de göz önünde bulundurmak gerek.

Halen Jetgiller'in uçan araçlarını göremedik ama drone'ların gökyüzü trafiğine hızla yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Türkiye'de bu konuda ne tür gelişmelerin olacağını merakla beklerken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) web sitesi üzerinden drone’larla ilgili talimatın yayınlandığını da hatırlatmadan geçmeyelim.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.