Silikon Vadisi'nin yeni robot pizzacısı Zume

Silikon Vadisi'nin yeni robot pizzacısı Zume

Silikon Vadisinde robot teknolojiler alanında da ilginç girişimler boy gösteriyor.

Zume, pizza ve yiyecek dünyasının Amazon'u olmayı hedefleyen ve bunu yaparken robot biliminden fazlasıyla faydalanan, Zynga'nın eski başkanı da olan 41 yaşındaki Alex Garden tarafından kurulan yeni bir girişim.

Artık pizza yapım sürecinin büyük bir bölümünü robotlarla çözen bu girişim daha uygun pizza yapımı için yola çıkmış olan ve temelinde gıda dağıtım işini en temelinden sarsmayı hedefleyen bir girişim. Şu anda hem mutafta çalışan robotlarla oldukça hızlı, ucuz ve lezzetli pizzalar hazırlıyorlar hem de izin almaya çalıştıkları yeni kamyonetleri sayesinde müşterilerine yolda iken pizzalarını yapmayı hedefliyorlar.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında kurulan Zume, aralık ayında İsviçre merkezli robot üretim şirketi ABB ile yakından çalışmaya başladı ve geçtiğimiz nisan ayında ilk robot üretimi pizza teslimatını yapmayı başardı.

Alex Garden Zume pizza kurucusu

Şimdiden Google Ventures, Yahoo'nun kurucusu Jerry Yang, Kleiner Perkins Caufield & Byers gibi bir çok büyük yatırımcının dikkatini çekmeyi başaran bu girişim ile ilgili olarak kurucusu Garden "henüz bir karar vermedik fakat yatırımcıların iş modelimizi onayladıkları tartışılmaz bir gerçek" diyor. Yakın zamanda büyük yatırımlar duyarsak şaşırmayalım.

Şu anda Google ofisine oldukça yakın ve 8.000 m2 alana kurulu Zume ofisi dışardan bakıldığında hala bir otomobil tamir merkezini andırıyor. Henüz bir markalama yapıldığı söylenemez.

-999x-999 (1)

Robotlarla üretilen pizzalarda işlem şöyle ilerliyor:

  • İnternet sitesi üzerinden sipariş geliyor.
  • Hamur bir insan tarafından hazırlanarak banta bırakılıyor
  • İlk robot Marta sosu güzel bir şekilde pişmemiş hamura döküp yayıyor ama burada "kusursuz" olmaması oldukça önemli.
  • Sonrasında malzemeler yine insan çalışanlar tarafından ekleniyor. İnsanlar ve robotlar camlarla ayılıyorlar.
  • Malzemelerin eklendiği pizza ayaklı robot Bruno tarafından 850 derecelik fırına veriliyor ve servise hazır hale geliyor.

-999x-999

Burada insan etkisi olsa da bilinçli olarak bu insanların süreçten çıkarılmadığını (şimdilik) bilmemizde fayda var.

Kamyonda pizza konusu ise asıl istedikleri şey hem teslim hem de pişirme işini tek bir yerde yapan bu kamyonetler Ağustos ayında hizmete geçebilir. Bu kamyonlarda uzaktan da kapatılabilen fırınlar bulunuyor ve bulut teknolojisi ve komutları ile sipariş sahibine ulaşmaya 3 dakika 15 saniye kala pişirecek şekilde programlanabiliyorlar. Bu sayede kusursuz sıcaklıkta bir pizza geliyor ve sürücü, geliştirilen sistem sayesinde hiç bir yere dokunmadan teslim yapabiliyor.

Hedef tabi ki bir pizza servis ağı kurmaktan öte Dominos gibi zincirlere ulaşarak bu sistemi satmak. İnsan gücünün minimuma indirildiği takdirde ne kadar büyük bir kar sağlanacağını hesaplamak size düşüyor.

Dominos'un ilgisini çekeceği ise kesin çünkü geçtiğimiz Mart ayında bu alanda bazı çalışmaları olduğunu gösterdi.

DRU-dominos-pizza-robot-640x360

Robot teknolojisinin pizza yapımından önce taşımacılık alanında kullanmaya başlayan Dominos (Domino Robotic Unit - DRU) sıcak pizza ve soğuk içecek servisi yapma testlerini Yeni Zellanda'da yapmaya başlamıştı. Bu robot araç sayesinde pizzaları GPS koordinatları ile siparişi veren yere sıcak ve hızlı bir şekilde teslim edebilecekler. Araç her yönüyle sensörlerle donatıldığı için de hiç bir yere çarpmadan pizzayı teslim edebilecekti.

Belki de Dominos'un ihtiyacı olan şey tam olarak Zume girişimiydi.

Robotlar, yapay zeka teknolojileri ve bulut teknolojisi birleşince bir çok sektörün iş yapış biçimini derinden değiştirecek demek çok da fütüristik bir yaklaşım olmayacaktır. Asıl önemli olan bu duruma ne kadar hazırlıklı olabildiğiniz. Hem şirket hem de çalışan olarak...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.