Wype: Araç temizleme kapınıza gelsin istemez misiniz?

Wype: Araç temizleme kapınıza gelsin istemez misiniz?

Eskiden 'İnternette satılmayan ne kaldı?' diye sorardık. Artık 'Mobil uygulamalarla kapımıza çağıramayacağımız ne kaldı?' sorusunu soruyoruz ve Wype'ın kurucuları bu soruya 'Araba temizleyicisi!' yanıtını veriyorlar.

Wype, sadece bir iki dakikada aracınızın başına araba temizleyicisi çağırabileceğiniz bir uygulama. Uygulama üzerinden aracınızın konumunu bildirip, nasıl bir temizlik istediğinizi belirtiyorsunuz ve ödemeyi yapıp rahatınıza bakıyorsunuz.

Eğer sadece dış temizlik isterseniz anahtarı götürmenize bile gerek yok. İç ve dış temizlik için elbette aracınızı açmanız gerekiyor. Dilerseniz arabanıza parlak ve koruyucu 'wax' mumu da uygulatabiliyorsunuz. Ücretler 22 dolardan başlıyor ve istediğiniz temizlik detaylarına göre artıyor.

Kurucuları arasında bir NBA oyuncusu Jordan Farmar'ın da yer aldığı Wype'ın belki de en güzel tasarrufu su kullanmadan, sertifikalı temizleyicilerle iş yapıyor olması. Zira araba yıkama endüstrisinin her gün 300 milyon galon su harcadığı ifade ediliyor.

Araç başına kullanılan su ise 35-120 galon arasında değişiyor. (1 galon = 3,78 litre) Wype, her yıkamada 38 galon su tasarruf ettiğini ve Charity:Water derneğine 1 dolar bağış yaptığını paylaşıyor.

Özellik lüks araçlar düşünüldüğünde araba temizleme endüstrisinin çok farklı bir boyutta olduğu malum ve daha detaylı bilgiler isterseniz History Channel'in şu belgeselini izlemenizi tavsiye ederim.

Türkiye'de uygulanabilir mi?

Wype, zaman ve su tasarrufu açısından oldukça faydalı bir çözüm. Ancak iş modeli ve pazar açısından Güney Kaliforniya'da kurulan bu girişim olduğunu da unutmamak gerek. Türkiye'de uygulanabilirliğini düşündüğümde 'İstanbul'da araçların park edildiği yerde temizlik yapmaya yetecek alan var mı?' sorusu aklıma geliyor.

Neticede en azından belli bölgelerde, belli müşteri segmentine bu işin sunulabileceğini, hatta pazar yeri modeliyle riskin azaltılabileceğini tahmin ediyorum. Overlok makinesi bile ayağımıza geliyorsa araba temizleyicileri neden gelmesin?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.