Günde ortalama 1.500 sipariş alan Meal Box kutusuz yapabilir mi?

Günde ortalama 1.500 sipariş alan Meal Box kutusuz yapabilir mi?

Gurme ev yemeklerini her an her yerden ulaşılabilir hale getiren Meal Box, bu yıl ikinci yaşını geride bırakıyor. İlk kez Nisan 2014'te tanıttığımız girişim, ilginç bir iş/lojistik modeline sahip ve yakın zamanda devreye aldığı abonelik hizmetiyle online kutu aboneliklerinin oldukça farklı bir yorumu olabileceğini akla getirmişti.

meal box restoran
Meal Box Astoria Restoranı

Online, anlık siparişlerle işe başlayan Meal Box geçen sürede farklı kanalları ekleyerek büyümesini hızlandırayı başardı. Şubeleşerek İstanbul'un büyük bir bölümünü kapsama alan Meal Box, geçtiğimiz Eylül'den itibaren müşterilerin yemek yiyebildiği, Express şubeleri açmaya başladı. Tipik bir Express şube, cirosunun çoğunu paket servisten yapan, gel-al hizmeti de olan, tabela değeri yüksek ve ortalama 6-10 masalı bir Meal Box restoranı. Aralarında Kavacık, Koztayağı ve Kağıthane'nin olduğu semtlerde tamamı franchise olan toplam 6 adet Meal Box Express var bugün İstanbul çapında.

Hızlı ve sağlıklı yemek konseptiyle özdeşleşmek isteyen Meal Box'ın marka değerlerini temsil eden bir örnek şubesi ise İstanbul Astoria AVM'de. Express şubelere göre oldukça büyük bu restoran self servis çalışıyor ve bir saatlik öğle arasını etkin kullanmak isteyen müşterileri ağırlıkla hedefliyor.  Yurt dışında yaygınlıkla kullanılan önceden sipariş ve ön ödeme modellerini uygulayan bu Meal Box restoranına gitmeden önce (ya da giderken) Meal Box mobil uygulamasıyla siparişinizi verip ödemenizi yapıyorsunuz. Bu size zaman kazandırırken, Meal Box'a da hız ve yer kazandırıyor.

Kurucusu Murat Demirhan'dan aldığımız bilgiye göre, Meal Box'ın bugün ana büyüme kanalı hala online siparişler. Buna yanıt verecek şekilde sadece dağıtıma ayrılmış 18; 6 Express ve bir restoran tipi olmak üzere toplam 25 şubesi bulunan Meal Box'ın online paket siparişleri tüm satışların yüzde 85'ini oluşturuyor. Meal Box günde ortalama bin 500 sipariş alıyor. Bu, geçtiğimiz yıla göre dört katlık bir artışa işaret ediyor.

Yemeksepeti kararı Meal Box kullanıcı sayısına çarpan olarak yansıdı

Aralık 2014'te 26 bin kayıtlı kullanıcıya sahip olduğunu bizimle paylaşan Meal Box bugün kullanıcı sayısının bir önceki yılın dokuz katına çıktığını söylüyor. Kaba bir hesapla Meal Box'ın kullanıcı sayısı bugün 250 bine yaklaşıyor. Hızlı büyüme, girişimin Yemeksepeti'nden ayırılmakla yerinde bir karar verdiğini gösteriyor olabilir. Zira Meal Box kendi kanallarından aldığı siparişlerin sayısının bir önceki yıla göre 10.5 kat arttığını da söylüyor. Ciro bazında 4.2 kat büyüdüğünü söyleyen Meal Box bu yılın son çeyreğinde karlılığa geçeceğini ön görüyor.

Meal Box Türkiye'de hızlı yemek konseptine bugün en radikal yaklaşan gıda firmalarından biri. Sunduğu gurme ev yemekleriyle esnaf lokantalarının en modern yorumlarından birini sağlıyor aynı zamanda. Ancak markanın bu değerleri sağlayıp sağlamadığı önemli sorular olarak duruyor. Akla gelen ilk soru, İstanbul'da hızlı ve sağlıklı yemek denilince, örneğin, akla Meal Box'ın gelip gelmediği oluyor.

express sube 3
Meal Box Express

Meal Box kutusuz yapabilir mi?

Kanımca Meal Box'ın bu noktaya gelmesi için önündeki en önemli engellerden biri kendi markasının sunuşu. Siparişlerini kutuda teslim ederek kalıcı bir algı oluşturuyor ve tipik esnaf lokantalarından ayrışıyor olsa da, kutu, Meal Box'ın hızlı ve sağlıklı yemek konseptinin önüne geçiyor, kanımca. Bu algıyı değiştirmekte Express şube gibi, müşterinin doğrudan yemekleri görebileceği mekanların yaygınlaşması etkili olacaktır. Kulağa radikal geliyor olsa da, benim girişime ikinci yılında sormak istediğim sorum bu: Meal Box bundan sonra kutusuz yapabilir mi? Siz ne düşünüyorsunuz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.