Boom adlı yeni girişimden süpersonik yolcu uçağı

Boom adlı yeni girişimden süpersonik yolcu uçağı

Denver merkezli girişim Boom, süpersonik ticari yolcu uçağı pazarına girmeye hazırlanıyor. 40 yolcu kapasiteli ilk uçağını tanıtan Boom'un amacı standart bir Boeing 777 uçağının Business Class bilet fiyatıyla aynı olacak şekilde bütçe olarak karşılanabilir bir alternatif olabilmek. Yani süpersonik uçağın hedef kitlesi ilk olarak Business yolcular ve zamandan tasarruf etmek isteyenler olacak.

Süpersonik yolcu uçağı pazarı Concorde uçaklarının geçirdiği kaza kırımlardan sonra bir süre duraklama devrine girmişti. Ancak kısa süre önce NASA'nın da süpersonik uçak üzerinde çalışmaya başlaması süpersonik yolcu uçağı pazarının yeniden eski günlerine döneceğini bize gösteriyor.

Boom'un 35 yaşındaki kurucusu ve CEO'su Blake Scholl, kodlama bilen daha önce Amazon.com'da 5 yılını reklam sistemi üzerinde çalışarak geçirmiş ve Kima Labs adlı girişimini 2012 yılında Groupon'a satmış başarılı bir profil. Ancak sıfırdan bir uçak üretmek için yola çıkmak ben yoğun emek istiyor. Henüz 11 çalışanı olan Boom'un 6 çalışanı hali hazırda pilot. Bununla birlikte geçmişte uçak motoru üreticisi Pratt & Whitney, NASA, Lockheed Martin gibi şirketlerde çalışan isimler de ekibe katılmış.

Boom at Heathrow

Gelelim Boom'un süpersonik yolcu uçağının teknik özelliklerine. 2.2 Mach -ki bu da 2,450 km/h demek- hızına çıkabilecek olan Boom'un süpersonik uçağı, sıradan uçaklara göre çok daha hızlı olacak. Concorde'un da maksimum 2 Mach hıza çıktığını düşünürsek, Boom bugüne kadar üretilmiş en hızlı süpersonik yolcu uçaklarından biri olacak.

Sırada havayollarına göre 2.6 kat daha hızlı uçacak olan Boom, bununla birlikte fiyat avantajı sunmayı da amaç ediniyor. 3.4 saat sürecek Londra - New York uçuşu için gidiş dönüş fiyatı 5 bin dolar, 4.7 saat sürecek San Francisco - Tokyo uçuşu 6 bin 500 dolar, 6 saat sürecek Los Angeles - Sydney uçuşu ise yine gidiş dönüş olacak şekilde 7 bin dolar maliyetle yapılacak. Yolculuklardan da ciddi saat tasarrufu sağlatacak olan Boom'un uçağının seyir irtifası ise 60 bin feet yani 18 bin metre olacak.

Görsel kaynak: Boom.aero

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.