Bill Gates, Apple-FBI mücadelesinde FBI'ı desteklediğini açıkladı

Bill Gates, Apple-FBI mücadelesinde FBI'ı desteklediğini açıkladı

Apple FBI'dan geliyor olsa bile iPhone'un kilidini açma talebine direniyor. Ve şirket şimdiye kadar bu duruşuyla teknoloji camiasının etkili isimlerinin desteğini almayı başardı... Bir ağır top hariç: Bill Gates son günlerin en çok konuşulan polemiğinde FBI'ı desteklediğini açıkladı.

FT'ye konuşan Bill Gates'in açıklamalarının biraz şaşırtıcı olduğunu belirtmek gerekiyor zira Gates Apple'ın bir iPhone'u açmakla bir şey kaybetmeyeceğini savunuyor. "Bu, hükümetin böyle bir bilgiye erişme talebinde özel bir vaka" diyen Gates, Apple'ın FBI talebini yerine getirmesinin bir güvenlik ve gizlilik zaafı oluşturacağına inanmıyor: "Genel bir şey için değil özel bir durum için istiyorlar... Herhangi birinin bir telefon şirketinden bilgi istemesi, bankadan kayıt istemekten farklı değil. Diyelim ki banka disk sürücüsünün etrafına bir kurdele bağladı ve size 'bu kurdeleyi bana kestirmeyin çünkü bir kere kesersem defalarca kez daha kesmemi isteyeceksiniz' diyor".

Gates görünen o ki Apple'ın çıkışını yersiz buluyor ve yorumu Apple'ın açıklamalarıyla taban tabana zıt. Mücadelenin her aşamadında kamuoyuyla iletişime devam eden Apple, konuyla ilgili merak edilen sorular bir soru cevap sayfası açtı. Burada bir telefona erişmek için kullanılan yöntemin onlarca başka cihaz için de defalarca kullanılabileceğini söyleyen Apple, bu tip bir girişimin cihazlarını saldırılara karşı zayıflatacağını da belirtiyor.

Diğer taraftan emrin yerine getirilmesi hükümete bugüne kadar hiç sahip olmadığı bir gücü de veriyor. Apple dahil kimse bu gücün bedelinin ileride ne olacağını kestiremiyor. Apple'ın iddiasını doğrular nitelikte WSJ, Adalet Bakanlığı'nın 12 yeni iPhone'un açılması için Apple'ı kapısını çalmaya hazırlandığını yazdı. Karar ABD kamuouyuna bırakıldığında ise FBI, çoğunluğa sahip gibi görünüyor. Yeni bir ankete göre halkın yüzde 51'i FBI'ı desteklerken, yüzde 38'i telefonun açılması talebine karşı çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.