Yandex çalışanı, girişimini fonlamak için Yandex'in kaynak kodlarını çalıp satılığa çıkardı

Yandex çalışanı, girişimini fonlamak için Yandex'in kaynak kodlarını çalıp satılığa çıkardı

Bu bir Suç ve Ceza 2.0 öyküsü olabilir. Haber Rusya'nın internet devi Yandex'ten. Rus gazetesi Kommersant'ın haberine göre Yandex çalışanı Dmitry Korobov arama motorunun kaynak kodlarını çalıp karaborsada satılığa çıkardı. Kodlar için 27 bin İngiliz sterlinlik (yaklaşık 40 bin dolar) fiyat belirleyen Korobov'un satıştan kazandığı parayla kendi girişimini fonlamak istediği belirtiliyor.

Kommersant'ın haberine göre, Korobov Yandex sunucularından arama motorunun kaynak kodlarını ve algoritmalarını içeren Arcadia kod adlı yazılımı indirdi ve yazılımı arkadaşının çalıştığı iddia edilen NIX adlı elektronik mağazasına satmaya çalıştı. Kodlar için darknet'te de alıcı aradığı belirtilen Korobov'un kaynak kodlar için yalnızca 40 bin dolar istiyor olması, elindeki yazılımın tam olarak değerini bilmediğine işaret ediyor olabilir. Zira Yandex'in arama motorunun kilit parçalarından biri olduğu belirtilen kaynak kodların patent değeri milyon dolarlarla ifade ediliyor. Korobov'un Yandex'te hangi pozisyonda çalıştığı henüz açıklanmıyor.

Darknet'te kodları satışa çıkarmasıyla Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) dikkatini çektiği belirtilen Korobov, habere göre Servis tarafından yakalandı. Potansiyel bir alıcı gibi davranan güvenlik görevlileri tarafından suç üstü yaklandığı aktarılan Korobov, mahkeme tarafından suçlu bulundu ve iki yıllık hapis cezasına çarptırıldı. Buna karşın Korobov'un kaynak kodları nasıl çaldığı ve girişimini fonlamak için neden böyle bir yol seçtiği gibi sorular hala cevaplanmayı bekliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.