Apple yeni bir patent ihlali davası ve 862 milyon dolar cezayla karşı karşıya

Apple yeni bir patent ihlali davası ve 862 milyon dolar cezayla karşı karşıya

Sıkça patent ihlal davalarında taraf olan Apple, bu kez de şirketin izinsiz olarak patentlerini kullandığını söyleyen kurum University of Wisconsin–Madison ile davalık. Üstelik süreç sonunda çok ciddi tazminat cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

University of Wisconsin–Madison'a bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) asıl davayı açan kurum. WARF'ın iddia ettiğine göre Apple, işlemci verimliliğini arttırmak için WARF'a ait bir patenti izin almadan bir çok iPhone ve iPad modelinde kullandı. Salı günü yapılan davanın ilk duruşmasında jüri, Apple'ın WARF'a ait patenti kullandığını belirtmiş. Ancak bilindiği gibi patent davaları üç aşamalı olarak yapılıyor. Bu üç aşama tamamlandığında Apple'ın WARF'a 862,4 milyon dolar ceza ödeyebileceği söyleniyor.

Davanın içerisinde yer alan bilgilere göre Apple geliştirdiği A7, A8 ve A8X işlemcilerinde işlemci verimliliğini arttıran teknlolojiyi içeren bu patenti kullandı. Bu işlemcilerde iPhone 5s, 6 ve 6 Plus ve iPad modellerinde bulunuyor. Apple için bir diğer kötü haber de maruz kalacağı davanın yalnızca bu olmaması. WARF geçtiğimiz ay yeni bir dava açarak iPhone 6S, 6S Plus ve iPad Pro'da kullanılan A9 ve A9X işlemcilerinde kullanılan teknolojinin de patentlerini ihlal ettiğini savunuyor. Apple ve WARF konu ile ilgili resmi bir açıklama yapmaktan şimdilik kaçınıyor ancak Apple'ın ciddi bir maddi yaptırıma uğrayacağı en büyük olasılık olarak görülüyor.

Görsel Kaynak: andersphoto / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.