Belçika, Facebook'u kişisel gizlilik konusunda hesap vermeye çağırıyor

Belçika, Facebook'u kişisel gizlilik konusunda hesap vermeye çağırıyor

Belçika mahkemeleri Facebook hakkında daha önce başlattığı yasal soruşturmalara bir yenisini daha ekliyor. Facebook, bir kez daha hem Belçika hem de AB'deki kişilik mahremiyet hakkını düzenleyen yasaları ihlal etmekle suçlanıyor.

Facebook, geçtiğimiz Nisan ayında Belçika'nın kişisel gizlilik yasalarına muhalefet suçlamasıyla karşılaşmış ve yapılanın bir 'hata' olduğunu kabul etmişti. Söz konusu yeni yasal süreç de Facebook'un beğenme ve paylaşım butonlarını Facebook dışındaki sitelerde, AB ve Belçika yasalarına aykırı şekilde kullanması nedeniyle başlatılıyor. Facebook hizmetlerini kullanmaya dönük tüm internet kullanıcıları için de benzer bir şüphe ortaya koyuluyor.

Konuyla ilgili 28 sayfalık bir rapor hazırlayan, Facebook'un açıkça ve büyük bir ihlalde bulunduğunu belirten Belçika Kişisel Gizlilik Komisyonu, Facebook'un İrlanda ve ABD adreslerine de çağrıda bulunmuş. Belçika'nın yerel gazetelerinden Demorgen'de çıkan habere göre  ilgili komisyon hızlı bir sonuca ulaşmak istiyor ancak Facebook'tan henüz anlamlı bir sonuç alınamamış.

Bu yılın Ocak ayında Belçika'nın Hollanda, Almanya, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde benzer yasal mercilerle temas halinde olduğu gündeme gelmişti. Google'dan sonra Facebook'un da AB içindeki faaliyetlerinin sıkı denetimlere tabi tutulacağını düşünebiliriz.

Yasal süreçler her ne kadar kişisel gizlilikler çerçevesinde yapılsa da AB'nin Amerikalı internet şirketlerinin devasa ekonomik kazanımlarından hoşnut olmadığı da diğer bir gerçek.

Görsel Kaynak: Reuters

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.