Go programlama dili için popüler vim eklentisi Vim-go

Go programlama dili için popüler vim eklentisi Vim-go

Dilerseniz GitHub’ta yer alan başarılı ve popüler yerli repo’ları incelediğimiz yazı dizimizin (Yerli GitHub) tamamına göz atabilirsiniz.

vimgo-posterYazılım dünyasının kullanım zorluğuyla adından söz ettiren ama bir kere alışanlarda da adeta bağımlılık yaratan kod editörü vim, yurtdışında yapılan araştırmalara ve Türkiye Yazılım Geliştiricileri Anketi'ne göre hala en çok kullanılan kod editörlerinden birisi konumunda.

Bu yazımızda sizlere tanıtacağımız Vim-go kütüphanesi de vim üzerinde Go yazmak isteyenler için ortaya çıkmış. Fatih Arslan tarafından yaklaşık 1 sene önce geliştirilmeye başlanan Vim-go, GitHub'ta 2 binin üzerinde star alırken 150'den fazla kez de fork'lanmış. Diğer yandan projeye bugüne kadar tam 57 bağımsız yazılım geliştirici destek olmuş.

Vim-go öncesinde vim'de Go yazmanın oldukça zor olduğuna değinen Arslan, iş yerinde (Koding) Go ile proje geliştirdiğini ve bu süreçte kişisel ihtiyaçları için Vim-go'nun ilk adımlarını attığından bahsetti.

Hatta bizzat Arslan'ın ağzından hikaye tam olarak şöyle: "Vim'de Go yazmak çok kolay bir şey değildi. Syntax dosyaları ve bir kaç eklenti mevcuttu (Go kurulumundan çıkan) ve tüm bunları kullanabilmek için, elle hepsini kopyalayıp bir takım değişiklikler yapıp o şekilde kullanmak zorundaydık. Bir gün bilgisayarımı temizlemek zorunda kalınca tüm bu işlemleri tekrar yapmak durumunda kaldım. İşte o zaman, kendi kendime dedim ki 'Arkadaş bu iş böyle gitmez, aç bir repo, şunu derle topla ve oradan devam et'."

vim-go-ekran-goruntusu

Go'nun resmi geliştiricileri de Vim-go kullanıyor

Kısaca kuruluş hikayesi bu şekilde olan Vim-go, ortaya çıkışından sonra Fatih Arslan'ın kendi kişisel ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmeye devam etmiş. Bir süre sonra Go komünitesi tarafından keşfedilmeye başlanan ve çeşitli online yayınlarda kendine yer bulan Vim-go, bugün Facebook, Google, Amazon ve Dropbox'ın da aralarında bulunduğu yüzlerce şirkette kullanılıyor.

Aradan geçen aylar sonunda vim tercih eden Go geliştiricileri için tek çözüm haline gelen Vim-go, bizzat Go programlama dilinin resmi geliştiricileri tarafından da kullanılıyor.

Vim-go ile Go dünyasında popüler olan çok sayıda aracı vim üzerinde kullanmanız ve yönetmeniz oldukça kolaylaşıyor. Vim-go ile Go dilinin dokümantasyonlarını okuyabilmeniz, varsa testlerinizi çalıştırabilmeniz ve build alıp hataları listeyebilemeniz mümkün. Bunun dışında çok sayıda özelliği daha bünyesinde barındıran Vim-go'yu detaylıca incelemek isterseniz GitHub'ta yer alan dokümantasyona göz atabilirsiniz.

Tüm bunların dışında Fatih Arslan'la GitHub'ta popüler olmanın püf noktalarını da konuştuk. Vim-go için en önemli sebebin kütüphanenin alternatifsiz oluşu olduğunu paylaşan Arslan, bunun dışından en önemli etken olarak Vim-go'nun sıkça güncellenmesini görüyor.

Vim-go kullanıcılarından Arslan'a hediye edilen kitaplar

Vim-go ile ilgili sizinle paylaşmak istediğimiz bir diğer güzel detay da Fatih Arslan'a Vim-go'nun yaratıcısı ve geliştiricisi olmasınıdan dolayı hediye edilen kitaplar. Arslan'dan öğrendiğimize göre zaman içinde Vim-go'yu kullanıp seven bazı geliştiriciler bağış yapıp yapamayacaklarını sormaya başlamış.

Bu kişilere bağış kabul etmediğini söyleyen Arslan, Amazon hesabındaki 'wish list' yani istek listesini paylaşmayı tercih etmiş. Ve tamamen Kindle kitaplarından oluşan listedeki 4 kitap, farklı Vim-go kullanıcıları tarafından Fatih Arslan'a hediye edilmiş. Bağış toplama yerine Amazon'dan kitap paylaşmanın daha akılcı olduğu ve beğenildiğini söyleyen Arslan, hediyelerin de kendisini oldukça güzel hissettirdiğini söylüyor.

Ülkemizde geliştirilen ve uluslararası anlamda ciddi kullanıcı kitlelerine ulaşmayı başarmış yazılım kütüphanelerini incelemeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.