Borsayı demokratikleştirmek isteyen Robinhood, 16 milyon dolar yatırım alan uygulamasıyla App Store'da

Borsayı demokratikleştirmek isteyen Robinhood, 16 milyon dolar yatırım alan uygulamasıyla App Store'da

Sıfır komisyonla borsada işlem yapmanızı sağlayan uygulaması daha yayınlanmadan toplam 16 milyon dolar yatırım alan ve 500 bin kayıtlı kullanıcıya ulaşan Robinhood artık App Store'da.

Son dönemin en çok konuşulan fintech girişimlerinden biri olan Robinhood, isminin hakkını verecek bir vaatle geliyor. Borsayı demokratikleştirmeyi amaçlayan Robinhood, borsanın zengin, 50 küsur yaşlarındaki tipik yatırımcı profilini de değiştirmek istiyor. (Robinhood'un kullanıcılarının yaş ortalamasının 26 olduğu belirtiliyor.)

Robinhood'un borsada sıfır komisyonla hisse alıp satmanızı oldukça kolay hale getiren uygulamasına e-posta hesabınızla kayıt oluyor, giriş şifresi veya Touch ID tanımlıyorsunuz. Güvenlik önlemi olarak uygulamayı her açtığınızda Robinhood sizden parmak izinizi ya da şifrenizi girmenizi istiyor, böylelikle başkalarının sizin yerine işlem yapması engelleniyor.

Uygulama şu anda yalnızca ABD'de kullanılıyor ve Robinhood, ülkenin en büyük 9 bankasıyla birlikte çalışıyor. Banka hesabınızı uygulama ile eşleştirmek için yalnızca isim ve şifrenizi girmeniz yetiyor; Robinhood sizden hesap detayları gibi karmaşık bilgileri istemiyor, gerisini kendisi hallediyor.

robinhoodRobinhood'un borsayı herkese açma vaadi için kritik bir özelliği de işlem yapmak için herhangi bir alt limit belirlememiş olması. Yani ne kadar parayla borsada "oynamak" istediğiniz size bağlı. Robinhood'da kullanıcıların 500 bin doların üzerindeki varlıkları SEC tarafından korunuyor.

Kayıt ve giriş işlemini yaptıysanız (öncelikle tebrikler, çünkü uygulamayı bugünden itibaren kullanmaya başlamak için, önünüzde 400 binden fazla kişinin olduğu bir kuyruğa girip, sıranın size gelmesini beklemeniz gerekiyor),  Robinhood ABD borsalarında işlem gören onlarca hissenin gerçek zamanlı bilgilerini ana ekranınıza getiriyor.

Yapmanız gereken takip etmek istediğiniz hisseleri tek sürüklemeyle seçmek. İşlem yapmak için yine bu hisselere giderek, menüde sat ya da al seçeneklerini takip ediyorsunuz. Talepleriniz gün içinde iletiliyor ve bir gün sonra sonuçlanıyor.

Yaklaşık bir yıl önce tanıtılan ve piyasaya çıkmadan Google Ventures, Andressen Horowitz, Index Ventures ve Ribbit Capital'den toplam 16 milyon dolar yatırım alan Robinhood'dan beklentiler yüksek.

Zira, bugüne kadar borsada hisse alıp satmayı sağlayan çok sayıda uygulama olsa da Robinhood, sıfır komisyonla gelip, pazarı agresif biçimde büyütmeye odaklanmasıyla önemli bir fark yaratıyor.

Robinhood'un ilk etapta kullanıcıların hesaplarına ekledikleri fonlardan standart faizle gelir elde edecek. Bununla birlikte Robinhood, marjdan alım yapıp hisselerinizi satmanız karşılığında veya bir aracı gibi size kredi verdiğinde, kendi faiz oranını uygulayacak.

Robinhood'u rakipleriyle kıyaslayan komisyon oranlarını aşağıdaki grafikte görebilirsiniz:

robinhood rakip

Robinhood ile ilgili ilginç detaylardan biri de Dünya Invest'ten Dr Bora Uygun ve Fırat Kalsın'ın yatırımcıları arasında yer alıyor olması.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.