Türkiye'den girişimcilerin Amerika'da kurdukları SalaryFairy'yi patronunuz pek sevmeyebilir

Türkiye'den girişimcilerin Amerika'da kurdukları SalaryFairy'yi patronunuz pek sevmeyebilir

SalaryFairy (Maaş Perisi) profesyonel değerinizi keşfetmenize yardımcı olmayı hedefleyen bir web sitesi. Amerika'da yaşayan iki Türk, Gözde Aksay ve Çağrı Aksay tarafından kuruldu ve geçtiğimiz ay hayata geçti.

Girişimin çıkış noktası, maaş konuşmanın birçoğumuz için hala bir tabu olması. Bu durum, maaşları adil bir biçimde düzenleyecek yeterli bilgi akışının da önünü kesiyor. Bundan en fazla faydayı tahmin ettiğiniz gibi, patronunuz sağlıyor.

SalaryFairy, bu kısır döngüyü aşmayı amaçlayan bir girişim. Çalışanları işgücü piyasasındaki değerleri hakkında bilinçli hale getirmeyi hedefleyen girişim 15 Mart 2014'te ilk kullanıcılarını almaya başladı. SalaryFairy kurucu ortağı Gözde Aksay, altıncı haftayı geride bıraktıkları şu günlerde aralarında Türkiye'den kullanıcılarında bulunduğu 4 binkişiye ulaştıklarını söylüyor.

SalaryFairy üyelerin birbirlerinin maaşlarını tahmin ettikleri / yetenek, eğitim ve  deneyimlerine fiyat biçtiği kitle kaynaklı bir platform. LinkedIn profilinizle giriş yaptığınız SalaryFairy, LinkedIn profilinizde eğitim, deneyim ve yetenekleriniz bilgilerini kendi sistemine aktarıyor. Ardından sizin bilgilerinizi, diğer kullanıcılara gösteriyor ve onlardan maaş tahminleri topluyor.

Salary Fairy ekran

Gözde'nin verdiği bilgiye göre site üzerinden bugüne kadar 50,000 tahmin yapılmış. SalaryFairy'nin Twitter hesabında, bazı kullanıcıları, maaş tahminin bağımlılık yaptığını söylüyorlar ;)

SalaryFairy maaşınızla ilgili tahminleri kendi algoritmasıyla detaylı bir rapora dönüştürüp, size sunuyor. Bu raporda, tahminlerin hangi coğrafyadan, hangi meslek gruplarından geldiği, nerelere daha yüksek maaş olanaklarının bulunduğu gibi bilgiler yer alıyor. Tahminlerin güvenilirliğini sağlamak için sürekli başarısız tahmin yapan kullanıcıların tahminlerinin elimine edildiğini söylüyor Gözde.

Peki bu raporla ne yapıyorsunuz? Maaş tahminleri size çalıştığınız işte hak ettiğinizin altında kazandığınızı gösteren önemli bir geri dönüş sağlıyor. Ve eğer şartları değiştirmek ya da başka şirketlerle bağlarınızı güçlendirmek istiyorsanız, SalaryFairy sizi FairPay (Adil Maaş) programına davet ediyor. Program sizi, profilinizle ilgilenen ve size adil maaş öneren şirketlerle tanıştırma iddiasında.

Girişimin kurucularından Gözde Aksay 2005 yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve eşi Çağrı Akksay'la birlikte Kanada'ya taşınmış. Vancouver'da yüksek lisans ve araştırma deneyimlerinin ardından 2010 yılında New York'ta yaşamaya başlamış. Margon Stanley'de 2,5 yıl Yazılım Mühendisi olarak çalışmış. Kendi işlerini kurmak isteyen çift, Amerika'da oturma izinlerinin çıkmasıyla birlikte işlerinden ayrılarak, bir dizi farklı projenin ardından SalaryFairy'yi kurmuş.

Salary Fairy profil

Gözde, SalaryFairy'nin kullanıcıları arasında birçok yatırımcının olduğunu ve gidişatı yakından takip ettiklerini söylüyor: "SalaryFairy üzerinden yapılan başarılı işe alımlar, sağlıklı bir sayıya ulaştığında yatırım toplamaya başlayacağız" diyor.

SalaryFairy gelirlerini iş verenlerden sağlıyor. İş verenler site üzerinde kullanıcıların yetenek bilgilerinin yanı sıra, FairPay üzerinden yazdıkları tanıtım yazılarını ve başka şirketler tarafından yapılan teklifleri görüyorlar. SalaryFairy böylece Gözde'nin tabiriyle "işe alımlar için bir nevi açık artırma ortamı" yaratıyor.

SalaryFairy'nin hedefi profesyonller için bir kariyer planlama servisi haline gelmek. İşinden memnun olan profesyoneller de dahil olmak üzere, kullanıcıların gelecekteki kariyer planı için kullanabileceği, işverenlerle bağlantı kurabileceği bir platform. İşgücü piyasasındaki herkesin, doğru iş yerinde, tatmin oldukları olanaklarla çalışmasını sağlama planı da kulağa oldukça güzel geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.