İnternette Dünya Günü nerede, nasıl kutlanıyor? [Güncellendi]

Bugün 22 Nisan Dünya Günü (Earth Day) yani doğal yaşamı ve güzelliklerini hatırlama ve paylaşma günü.
İnternette Dünya Günü nerede, nasıl kutlanıyor? [Güncellendi]

nasa dünya günüBugün 22 Nisan Dünya Günü (Earth Day) yani doğal yaşamı ve güzelliklerini hatırlama ve paylaşma günü. İşin en güzel tarafı internetin, böyle önemli bir günde dünyadaki herkesin katılabileceği kampanya veya etkinlikler düzenlenmesine izin vermesi. Hal böyle olunca biz de internetin Dünya Günü halini takibe alıyoruz. Gün içinde güncellenecek listemize aslında Apple'ın videolarıyla küçük bir giriş yaptık.

Earth Day'i ilk kutlayanlardan biri olan Apple gibi çok sayıda şirket, kurum veya birey yaratıcı Dünya Günü projeleriyle dünyadaki herkesi bu günü kutlamaya davet ediyor. Şu ana kadar gözümüze çarpan projelerse şöyle:

Google

Google, Dünya Günü'nü Time dergisi işbirliğiyle hazırlanan My Beautiful Earth projesiyle kutluyor. Proje için özel tasarlanan sayfada #MyBeautfiulEarth hashtag'iyle paylaşılan fotoğraflar sergileniyor.

Google Dünya Günü

Google + kullanıcıları kendi hesaplarından bu hashtag'le yakaladıkları kareleri yükleyebiliyorlar. Bununla birlikte şirket, Google.com ana sayfasında Dünya Günü dooddle'ları görülebiliyor. Sinek kuşuyla açılan sayfa siz tıkladıkça değişiyor ve şimdiye kadar bugün için hazırlanan doodle'ları görebiliyorsunuz.

Google Earth day

Global Soundscape Project 

Earth Day'i hatırlamak için en ilginç projelerden biri. Kitle kaynaklı Global Soundscape Project dünyanın sesini kaydetmeyi amaçlıyor. Bunun için dünyanın heryerinden insanları Dünya Günü'nde Soundscape Recorder uygulamasını indirip, çevrelerindeki sesleri kaydetmeye ve paylaşmaya çağırıyor. Purdue University'den biyoçeşitlilik üzerine araştırmalar yapan Bryan Pijanowski'nin projesine katılmak isterseniz, Soundscape Recorder uygulamasının Android versiyonunu buradan, iOS versiyonunu buradan indirebilirsiniz. 

soundscape ana soundscape

NASA

NASA'nın Earth Day için özel bir etkinliği var. NASA, gezegende yaşayan herkesi #GlobalSelfie hashtag'iyle bir selfie paylaşmaya davet ediyor. Selfie'ler NASA'nın Facebook'taki etkinlik sayfasından, Google + veya Flickr hesabından paylaşılabiliyor. Etkinliğe katılmak isteyenler için NASA gezegendeki konumlarını yazabilecekleri etiketler de hazırlamış. Türkçe versiyonu da bulunan etiketi etkinlik sayfasından indirip NASA'ya selfie'nizi göndermek isterseniz kullanabilirsiniz.

nasa dünya günü

Ok Glass, Hadi Dünya Günü'nü kutlayalım! 

Google'ın geçtiğimiz yıl STK'larla işbirliği içinde hayat geçirdiği Giving through Glass projesi kapsamında Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Google Glass kullanarak Arktik ve Amazon'da bir keşif programına başlamıştı. Google, bu yıl Earth day şerefine  bu programın Nepal'deki yansımalarını gösteren bir videoyu resmi blogunda paylaştı. Videoyu aşağıda görebilirsiniz:

Tumblr 

Tumblr, Dünya Günü şerefine logosunun yanına hareketli bir yer yüzü animasyonu iliştirmiş. Bu animasyona imleci getirdiğinizde "Every day is Earth Day when history is written by the winners" diyen de bir sloganı var. Simgeye tıkladığınızda doğrudan Tumblr'ın Earth arama sonuçlarına yönlendiriliyorsunuz. Burada Earth Day'le ilgili paylaşımlara ulaşmanız mümkün.

tumblr earth day 2014

Findery

Daha önce burada tanıttığımız, lokasyon bazlı sosyal ağ Findery, Earth Day'de dünyanın en güzel harita notlarını yayınlamak gibi iddialı hedef belirlemiş. Halihazırda harita merkezli olan uygulama, dünyanın her yerinden kullanıcılarını WorldWow etiketiyle fotoğraf ve hikayeler paylaşmaya davet ediyor.

findery earth day 2 findery earth day

Listemizin güncellenmeye devam ettiğini tekrar hatırlatalım, bu yüzden gün içinde tekrar gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Gözünüze çarpan projeleri yorumlarınızla paylaşabilir ve siz de bu listeye katkıda bulunabilirsiniz.

Dünya Günü'nüz kutlu olsun!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.