World Startup Wiki: Girişimci ve yatırımcılar için referans kitap projesi

World Startup Wiki: Girişimci ve yatırımcılar için referans kitap projesi

CardMunch'i geliştirip, Linkedin'e satan girişimci Bowei Gui, 2013 yılının başında bir dünya turuna çıktı. Gittiği 29 ülke ve 35 şehirde kitle kaynaklı World Startup Report projesi için teknoloji girişimcileriyle bir araya geldi.

Rapor yazıldığında yeterince bilgilendiriciydi belki ama start-up dünyasında işler çabuk değişiyordu. Ve kısa sürede güncelliğini yitirdi. Gui'nin önüne çıkan bu engeli, fikri biraz daha iyileştirmek için bir avantaja dönüştürdü ve World Startup Wiki projesi doğmuş oldu.

World Startup Wiki (WSW) her girişimcinin rüyası olabilecek türden bir araç. Amacı, dünyanın bütün teknoloji start-uplarını ve iş fırsatlarını listelemek. Beta yayınına başlayan proje, dünyanın herhangi bir yerinde bir girişim yapmak için size gerekli olabilecek tüm bilgileri interaktif bir biçimde verebilmeyi hedefliyor.

world start up wiki

Bu hafta yayına başlayan WSW kitle kaynaklı bir proje olarka tasarlanmış. İçeriğin henüz mükemmel seviyeden uzak olduğunun belirtildiği ana sayfası, projenin tamamlandığında neye benzeyeceğine dair fikir veriyor. Hedefe yaklaşan tek ülke ise Filipinler. Örnek sayfa olarak sunulan Filipinler, biraz World Factbook'a benzer bir açılış görüyorsunuz. Ama ülkeyle ilgili genel bilgilerin ardından, Start Up'lar Fırsatlar gibi yan başlıklar, sizi konunun özüne doğru götürüyor. Alabileceğiniz detayın sınırı yok, zira projenin kitle kaynaklı olması nedeniyle de ucu açık.

WSW tek yönlü ilerleyen bir ansiklopedi değil.  Yani ülkeler bu kaynakta dolaşmak için tek ayraç değil. Dilerseniz,komünite destekçileri, fırsat, ülke ya da yatırımcı gibi farklı sınıflandırmalarla dünya start up sahnesini inceleyebiliyorsunuz.

Wikipedia'nın başarısından sonra pek çok örneğini gördüğümüz "wiki" projelere göre ayakları daha çok yere basan bir proje. Ve aslında girişimciler ve yatırımcılar için de çok faydalı olabilecek bir araç. İncelemek isterseniz buradan görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.