Facebook’un Snapchat için 3 milyar doları gözden çıkartmasının 3 nedeni

Facebook’un Snapchat için 3 milyar doları gözden çıkartmasının 3 nedeni

FacebookNe kadar büyük olursa olsun bir internet şirketi için 3 milyar dolarlık bir satın alma kararı vermek kolay değil. Facebook daha önce bilinen en büyük satın almasını Instagram’a 1 milyar dolar ödeyerek gerçekleştirmişti. Toplamda 30’un üzerinde satın alma gerçekleştiren Facebook her seferinde satın alma bedelini açıklamadı. Fakat değeri bilinen satın almalar arasında Instagram’dan sonra 100 milyon dolar ile Face.com geliyor.

Bu yüzden Facebook’un Snapchat’e 3 milyar dolar teklif etmesi son derece önemli bir gelişme. Aslında daha da önemlisi Facebook’un Snapchat’te 3 milyar dolar değerinde ne gördüğünü anlayabilmek. Bu Facebook’un bugünü ve geleceğe dair planları açısından ilginç ve önemli bilgiler içeriyor olabilir.

İşte Snapchat’in Facebook için 3 milyar dolar etmesinin 3 nedeni…

Gençler

Facebook’un uzun vadede karşılaşabileceği en büyük risklerin başında aslında Facebook’un bugünlere gelmesini sağlayan kitleyi, yani gençleri kaybetmesi geliyor. Bu yılın başlarında bu konuya değinmiş ve Facebook’un bu konuda önlem alma vaktinin geldiğinden bahsetmiştik. Snapchat gençleri geri kazanma önlem paketinin en önemli unsuru olmaya adaydı. Özellikle genç kullanıcılar arasındaki son derece popüler olan Snapchat sadece bu özelliği bile Facebook için son derece değerli olabilir.

Fotoğraf

Fakat Snapchat’in Facebook’a sağlayabileceği fayda tek başına bu da değil. Facebook’un “etkileşim” ile beslendiğini biliyoruz. Sosyal ağ sitesinin kendi açıklamaları da söz konusu etkileşim olduğunda fotoğrafların en önemli paylaşım türü olduğunu ortaya koyuyor. Instagram’ın Facebook için 1 milyar dolar etmesine neden olan bu durum, Snapchat için de geçerli. Facebook daha geç olmadan fotoğrafa mümkün olduğu kadar çok yatırım yaparak, bu alandaki hakimiyetini artırmak niyetinde. Yakın zamanda Twitter’ın da fotoğraf gösteriminde değişikliğe gitmiş olması, rakiplerin bu konuda Facebook’u rahatsız etmeye devam edeceklerin en somut göstergesi.

Mobil

Facebook geleceğin mobilde olduğunu biliyor. Poke macerası bu açıdan önemliydi. Her ne kadar Poke uygulama mağazalarına hızlı bir giriş yapmış olsa da bu başarısının devamlılığını getirememiş olması nedeniyle Snpachat’i rahatsız etmeyi başaramamıştı.

Snapchat mobil alanda Facebook’a hareket ve son derece değerli veriler sağlayabilmenin ötesinde, reklamverenlere çapraz platform kampanyalar düzenleme imkanı da sunabilmesi açısından önemli. Mobil tarafta reklamların yüksek dönüşüm oranlarına sahip olması hem Facebook, hem de reklamverenlerin yüzünü güldürebilecek bir durum.

Bu üç nedeni alt alta koyduğunuzda Snapchat’in Facebook için 3 milyar dolar etmesi biraz daha anlaşılabilir hale geliyor. Ama tabi ki Snapchat bu teklifi reddetti ve Facebook şimdi bu üç konuda başka bir çözüm bulmak zorunda...

Sizce Facebook’un bu alanlardaki ihtiyacını çözmek için satın almayı düşünebileceği girişimler hangileri olabilir?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.