SaaS olarak konumlanan arama çözümü Algolia, 1.5 milyon dolar yatırım aldı

SaaS olarak konumlanan arama çözümü Algolia, 1.5 milyon dolar yatırım aldı

Yazılım dünyasında en "sıkıntılı" ve komplike konulardan biri de arama. Çoğu internet sitesi ve uygulamasının ihtiyaç duyduğu bu özellik kimi zaman dışarıdan herhangi bir araç veya hizmete ihtiyaç duyulmadan geliştirilebiliyorken kimi zaman da hazır bir çözüme ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada karşımıza çok sayıda alternatif çıkıyor. Örneğin Apache'nin geliştirdiği ve ücretsiz olan Solr da bunlardan biri.

Bu yazıda sizlere tanıtacağımız Angolia da 2012 yılında Nicolas Dessaigne ve Julien Lemoine tarafından kurulan ve yazılım geliştiricilere SaaS olarak arama çözümü sunan bir şirket. Angolia'yı kendi site ve uygulamaları için kolay ve hızlıca kullanmaya başlayan yazılım geliştiriciler; gerçek zamanlı arama, yazım hatalarını düzeltme ve otomatik tamamlama gibi özelliklerle beraber full text search olarak çalışan bir arama mekanizmasına sahip oluyor.

Dün yapılan açıklamaya göre ise aralarında Index Ventures, Point Nine Capital ve Alven Capital gibi isimlerin bulunduğu bir grup; Angolia'ya 1 buçuk milyon dolar yatırım yaptı. Şirket, bu yatırımın ardından kalitesini kanıtlamiş teknolojisi ve önemli müşterilerinin de verdiği güçle pazarda adından söz ettirmeye çalışacak.

Offline çalışabilme, mobil cihaz desteği ve çok sayıda teknoloji ile uyum

Algolia offline arama (mobil platformlarda) ve mobil cihaz desteği ile dikkat çekiyor. Yazılımcıların oldukça kısa bir geliştirmenin ardından kullanmaya başlayabileceği Algolia, bugüne kadar Socialcam, DocPlanner.com ve TVShow Time gibi isimler tarafından tercih edilmiş.

Algolia'yı kullanmaya başladığınızda web siteniz ya da uygulamanızın tüm veri yapısı Algolia'nın sunucularına taşınıyor, daha doğrusu siz basit bir işlemle gönderiyorsunuz. Ardından kullanıcılarınız diledikleri cihaz ya da lokasyondan arama yaptıklarında Algolia onlara yazım hatalarından arındırılmış ve otomatik tamamlama seçeneğiyle beraber sonuçları gösteriyor.

Algolia'yı kullanmak isteyen web sitesi ve uygulamalar, Ruby, Rails, Python, PHP, JavaScript, Objective-C yani iOS ve Android gibi çok sayıda farklı teknolojiden birini kullanıyor olabilir. Detaylı dokümantasyona şuradan göz atabilirsiniz.

angolia-ekran goruntusu

Algolia, kendisini kullanmak isteyenlere 4 farklı paket sunuyor. Ücretsiz pakette aylık olarak maksimum 30 bin API sorgusu yapabiliyorsunuz, kaydedebileceğiniz veri sayısı ise 10 bin. İkinci paket aylık 49, üçüncü paket 99, dördüncü ve en büyük paket ise 299 dolar. Bu arada tüm ücretli paketleri 1 ay süreyle deneyebiliyorsunuz.

Bu arada Algolia'nın bir diğer özelliği de farklı farklı lokasyonlarda bulunan sunuculara sahip olması. Bu da Algolia'yı kullanan web siteleri ve uygulamaların kullanıcılarının konumlarına göre en yakın sunucudan yanıt almasına, dolayısıyla daha hızlı olarak çalışabilmesine imkan tanıyor.

Algolia aynı zamanda TheFamily, Seedcamp ve Y-Combinator çıkışlı

Paris'te bulunan TheFamily isimli girişim hızlandırıcı program, Berlin merkezli Seedcamp ve ABD'den Y-Combinator geçmişi de bulunan Algolia bu yatırımın ardından yukarıda da söylediğimiz gibi pazarda önemli bir konuma yükselebilir. Şirketle ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.