Elektronik dövme ile vücudunuzdaki değişimler sürekli kontrol altında olacak

Elektronik dövme ile vücudunuzdaki değişimler sürekli kontrol altında olacak

Giyilebilir teknolojiler ile ilgili araştırmalara ve ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Google’ın konuşan ayakkabısı ve Glass‘ı, Nike’ın Fuelband‘ı, Samsung’un Gear‘ı Nissan'ın Nismo'su derken Tim Cook bu alana ilgisini dile getirmiş ve yeni M7 hareket işlemcisi ile iPhone 5S'te ilk adımı atmıştı.

Giyilebilir teknolojiler üzerine çalışmalar devam ederken, bir haber İllionois Üniversitesi akademisyenleri arasında olan John Rogers'tan geldi. Takımı ile birlikte deri üzerine yapılan elektronik dövme ile kişinin vücut sıcaklığını ölçebildiklerine dair makaleyi yayınlayan John Rogers, The Verge'e açıklamada bulundu.

Elektronik dövme ile ölçülen vücut sıcaklığı, termometrelerden daha hassas olduğu için kişinin sağlık ve psikolojik durumu hakkında yardımcı olacak bilgiler sunuyor. John Rogers'ın ekibi ile yaptığı hassas termometre, 250.000 dolar değerindeki termal kızılötesi kamerayla aynı görevi yapıyor ama elektronik dövmenin maliyetinin sadece kuruşlarla ifade ediliyor.

elektronik dövme devreler

Vücut sıcaklığındaki 2000'de 1'lik değişimi bile ölçebilen elektronik dövme, özellikle vücut sıcaklığını kontrol edememe hastalığı bulunan kişilerin anlık değişimlerini gözlem altında tutulabilecek. Elektronik dövme bu hastalığa sahip insanlar dışında kan akışı, damar genişlemesi ve daralması gibi hastalıklarla yaşayan insanların da sağlık durularını sürekli izleyebilecek.

Rogers'ın üzerinde durduğu konulardan birisi de ameliyat olan kullanıcının bu dövmeyi yaptırması ile yaranın kapanma hızını ve durumunu doktorun anlık olarak takip edebilecek olması. Elektronik dövme şu an için dikkatleri üzerine çekse de bu sadece başlangıç. Daha sonrasında her bir organ için ayrı sensörler oluşturulması gerekiyor ama iç organlara da kademeli uygulanabilecek.

Dövme yaptıracaklar için elektronik dövme ne kadar tercih sebebi olur bilmiyorum ama bilim kurgu filmlerinde senaryolanan hayata yavaş yavaş yaklaştığımızı düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.