Opera'dan iPad'ler için son derece yenilikçi bir mobil tarayıcı: Coast

Mobil tarayıcılar konusunda başarılı bir şirket olarak nitelendirebileceğimiz Opera, Google Chrome ve Firefox'tan çok daha önce bu alanda kullanıcılarla buluşmuştu.
Opera'dan iPad'ler için son derece yenilikçi bir mobil tarayıcı: Coast

coast-logo

Mobil tarayıcılar konusunda başarılı bir şirket olarak nitelendirebileceğimiz Opera, Google Chrome ve Firefox'tan çok daha önce bu alanda kullanıcılarla buluşmuştu. Şirketin son ürünü ise iPad'ler için ürettiği ve Coast adını verdiği bir tarayıcı oldu. Opera'da küçük bir ekibin, tabletlerde çalışacak bir tarayıcı geliştirmek için yaklaşık olarak bir buçuk yıl önce bir araya gelmesiyle başlayan proje, birkaç gün önce Coast'un yayına girmesiyle birlikte kullanıcılarla buluşmuş oldu. 1995 yılında kurulan bir yazılım şirketi olan Opera Software, Oslo/Norveç merkezli. Şirket, Coast'un iPad'e özel tasarım ve kullanıcı deneyimi sunmasına, ayrıca yenilikçi özelliklerine oldukça güveniyor. Siz de Coast'u iPad'inize ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Opera'da Coast projesinin lideri olan Huib Kleinhout, yapmış olduğu açıklamada yıllar içinde insanların kullandıkları cihazların fazlasıyla değişmesine rağmen tarayıcıların şekil olarak bu değişime ayak uyduramadığını söylüyor. Şimdilik yalnızca iPad'lerde çalışan Coast, kullanıcıların adeta bir açılış uygulaması olarak konumlandırılmış. Kleinhout ise Coast'u iPad için özelleştirilmiş, yeni nesil bir tarayıcı olarak tarif ediyor.

Baktığımızda günümüz mobil tarayıcılarının, bilgisayarlarımızda kullandığımız tarayıcıların yalnızca mobil versiyonları olduklarını söyleyebiliriz. Safari, Google Chrome, Android'in tarayıcısı ve diğer tüm örnekler bu sınıfa giriyor. Opera ise Coast ile tamamen iPad'e özel, kullanıcıların mobil kullanım deneyimlerini yansıtabildikleri bir uygulama ortaya çıkartmış.

coast-opera-1

Coast'ta diğer tarayıcılarda bulunan çoğu buton ve öğe yer almıyor. Uygulamaya girdiğinizde, kendisine has animasyonlarla açılan uygulama içi uygulama ikonları sizi karşılıyor. Bu alana eklemek istediğiniz uygulamaları ise arayarak bulabilir ve dilediğiniz yere sürükleyebilirsiniz. Yani uygulamada tarayıcıların hepsinde bulunan yerimleri yerine bu mekanizma kullanılmış. Ayrıca uygulamanın el hareketleri ile yönetilmesi de oldukça başarılı bir kullanıcı deneyimi yaratıyor. Coast, Opera'nın uzun süre önce yayına aldığı mobil tarayıcısı olan Opera Mini gibi kendi rendering teknolojisini kullanmıyor. Coast'ta Apple'ın varsayılan motoru kullanılmış.

Çok uzun zamandır mobil cihazlar özelinde; uygulamalar içinde ve tarayıcılarda geçirilen süre bir tartışma konusu. Özellikle sosyal ağların da etkisiyle mobil uygulamaların iki üç adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Coast ise bu dengenin tarayıcı tarafına geçmesini sağlayabilecek kadar iddialı bir ürün. Web sitelerinin büyük bir çoğunluğunun mobile özel tasarım sunduğunu da düşünecek olursak Coast zaman içinde popülerliğini arttırabilir. Ayrıca uygulamanın yakın gelecekte başta Android olmak üzere diğer platformlarda da ulaşılabilir olacağını tahmin edebiliriz. Arkasında Opera gibi, hem pazarlama hem de yazılım anlamında güçlü olan bir firma bulunan Coast'la ilgili haberleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.