Google ve Microsoft’un YouTube kavgası büyüyor

Google ve Microsoft’un YouTube kavgası büyüyor

Microsoft ve Google pek çok alanda rakip olabilirler ama bu rekabet birbirlerinin ürün ve hizmetlerini kullanmadıkları anlamına da gelmiyor. Örneğin Microsoft, kendi mobil işletim sistemine sahip olanların Google’a ait YouTube’u kullanabilmeleri için özel bir uygulama geliştirmişti. Gerçi ilk seferinde işler pek iyi gitmedi. Google’ın itirazları sonucunda Microsoft uygulamayı geri çekmek zorunda kaldı.

Mayıs ayında gerçekleşen bu olayın ardından Microsoft, YouTube uygulamasını Google’ın da itirazlarını dikkate alarak baştan aşağı yeniledi ve bu hafta başında tekrar yayınladı. İlk başta her şey yolunda görünüyordu ama aradan sadece 2 gün geçtikten sonra Google, Microsoft’un uygulamasını YouTube’a erişimini bir kez daha engelledi.

Bu kez Microsoft’un da yanıtı oldukça sert oldu…

Aslında sorunun temeli Google’ın, Microsoft tarafından YouTube uygulamaları için belirlemiş olduğu kurallara uymadığını iddia ediyor olmasında yatıyor. Google tüm geliştiricilerin hazırladıkları YouTube uygulamalarının aynı standartlara uygun olmasını istiyor. Bu standartlarsa bağımsız geliştirici için de, Microsoft için de aynı.

HTML5 kavgası

Örneğin Google, YouTube uygulamalarının sadece HTML5 ile yazılmış olmasını istiyor. Her hangi bir mobil işletim sisteminin kendi (native) programlama dili ile kodlanmış YouTube uygulamalarını ise kabul etmiyor. Bu duruma istisna olan tek bir şirket var, o da Google’ın kendisi. Google’ın geliştirdiği YouTube uygulamasının hem Android, hem de iOS sürümleri, işletim sistemlerinin kendi programlama dili ile hazırlanmış durumda.

Microsoft bu talebe olumlu yanıt veremedi çünkü Windows mobil işletim sisteminin var olan sürümü HTML5 desteklemiyor. Fakat sonraki sürümlerde işletim sisteminin HTML5 desteğine kavuşması durumunda uygulamayı HTML5’e taşıyacağını söyledi. Google ise bunu kabul etmedi.

Google’ın memnun olmadığı tek konu bu da değil. Microsoft’un YouTube uygulamasının markayı doğru şekilde yansıtmadığını ve reklamları olması gerektiği gibi göstermediğini de söyledi. Reklam gösterimi Mayıs ayındaki ilk krizin de en önemli pürüzlerinden biriydi. Bu sürümde Microsoft artık reklamları gösteriyor ama gösterme şekli, Google’ın arzu ettiği gibi değil. Sonrasında YouTube’daki olası bir yapısal değişiklik sonrasında reklam gösterimlerinde sorun çıkma ihtimali olabileceğini düşünüyor.

Microsoft adeta meydan okudu

Tüm bunlara rağmen Microsoft sonunda konuyu daha fazla uzatmadı ve uygulamayı Google’ın memnun olmadığını bildiği hali ile yayınladı. Sonuç: YouTube uygulamasının bir kez daha engellendi.

Bunun üzerine Microsoft’un avukatlarından David Howard, şirketin blog’unda “Google’ın açıklığının sınırları” başlıklı bir yazı ile bu durumu sert bir şekilde eleştirdi. Howard yazısında Google’ın HTML5 dayatmasına öncelikle kendisinin uymadığından bahsediyor.

Google’ın gerçekleşmesi mümkün olmayan kurallar dayattığını ve bunu da bilinçli olarak yaptığını söyleyen Howard, bu bahanelerin hepsinin zorla üretilmiş bahaneler olduğunu iddia etti. Google’ın kullanıcılara kalitesiz bir YouTube tecrübesi sunulmasını istemediğini söylemesine de değinen Howard, “Google eğer gerçekten kullanıcıların beğenerek kullanacakları bir YouTube uygulamasına kavuşmasını isteseydi, bizi sürekli engellemeye çalışmak yerine bunu yapmamıza imkan verirdi” diye konuştu.

Microsoft ve Google arasındaki bu tartışma kolay kolay bitmez. Peki siz bu durumu nasıl görüyorsunuz? Bu durumda sizce Microsoft mu, yoksa Google mı haklı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.