Elon Musk'ın yeni projesi Hyperloop gün yüzüne çıktı

Paypal kurucularından Elon Musk, sıradışı projelere imza atmaya devam ediyor.
Elon Musk'ın yeni projesi Hyperloop gün yüzüne çıktı

elon musk hyperloop

Paypal kurucularından Elon Musk, sıradışı projelere imza atmaya devam ediyor. Tesla ile elektrikli otomobil üretimine el atan ve SpaceX ile ilk özel uzay taşımacılığı şirketini kuran Musk, yolcu taşımacılığına yeni bir soluk getirmesi beklenen Hyperloop projesin tanıttı.

Hyperloop, temel olarak hızlı trenlerden ve uçaklardan daha hızlı, daha güvenli ve daha ucuz bir ulaşım projesi. Çelik tüpler içinde özel olarak konumlandırılmış yolcuların, 1200 km/s hızla seyahat edebilmelerini amaçlıyor.

Henüz başlangıç aşamasındaki taslak çizimleri paylaşılan Hyperloop eğer gerçeğe dönüşürse güneş enerjisiyle ve vakum sisteminin dışında, sürtünmenin en aza indirildiği özel şartlar altında çalışacak. Hyperloop'un ideal olarak 1500 km altındaki mesafelerde çalışması düşünülüyor.

elon musk hyperloop (1)İlk aşamada Los Angeles - San Francisco arasında kurulması planlanan Hyperloop, 600 km civarındaki mesafeyi 30 dakika gibi bir sürede katetmesi bekleniyor. Bu mesafe arabayla 6 saat kadar ve uçakla 2 saatten az sürüyor.

Projenin 6-10 milyar dolar gibi bir bütçeyle hayata geçirilmesi planlanıyor ki Kaliforniya yüksek hızlı tren projesi için söz konusu rakam 70-100 milyar dolar arasında. Yani Elon Musk, imalattan yolcu biletine ve hatta çevre duyarlılığına kadar en ideal şartlarda çalışan büyük bir projenin ilk adımlarını atıyor.

Diğer yandan Hyperloop ilk kez düşünülmüş bir model değil. Birebir aynı olmasa da son dönemde dikkat çeken ET3 adlı bir projenin varlığı biliniyor ve aşağıdaki video ile tanıtılıyor.

Hyperloop'un gerçeten hayata geçip geçmeyeceği veya bahsedilen performası gösterip göstermeyeceğini merakla bekliyoruz. İlerde gezegenler arası taşımacılıkta bu tür sistemlerin kullanılmasını düşünecek kadar ileri gitmek de mümkün olabilir.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki 57 sayfalık dökümanı inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.