Akış tabanlı programlama platformu NoFlo, Kickstarter kampanyasını başlattı

Flow-Based Programming, yani akış tabanlı programlamayı temel alan NoFlo, özellikle Kickstarter'da oluşturduğu kampanya ile dikkatleri üzerine çekti.
Akış tabanlı programlama platformu NoFlo, Kickstarter kampanyasını başlattı

noflo-logoFlow-Based Programming, yani akış tabanlı programlamayı temel alan NoFlo, özellikle Kickstarter'da oluşturduğu kampanya ile dikkatleri üzerine çekti.

JavaScript tabanlı olan node.js ve CoffeeScript ile geliştirilen NoFlo; özellikle büyük veri gruplarıyla uğraşılan büyük çaplı projelerin, akış tamanlı programlama ile daha kolay yazılmasını ve yönetilmesini hedefliyor. Konu hakkında detaylı teknik bilgi için NoFlo'nun sitesine buradan, dokümantasyonuna ise buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca platformu anlatan video da hemen aşağıda.

Yazılım geliştirmenin beyaz tahta üzerindeki kutular ve o kutuları birbirine bağlayan oklarla başladığını anlatan NoFlo, bu kutu ve okların unutulup yazılımcıların koda dalmasıyla ortaya yönetilmesi ve bakımı zor, ayrıca karışık bir kod çıktığını savunuyor. Ekibin iddiası ise eski beyaz tahta yöntemine sanal olarak da olsa geri dönmenin bu karışıklığı ve sorunu ortadan kaldıracağı.

NoFlo ekip içi etkileşimi arttırmaya da çalışarak günümüzün önemli problemlerinden biri olan collaboration/birlikte çalışma konusuna da çözüm üretmeye çalışacak. Ayrıca ekibin gelecek planları arasında sanal beyaz tahtanın daha etkili kullanılması ile mobil uygulama geliştirmek isteyen yazılımcılar için Java ve Objective-C desteği eklemek de var.

Yazılım dünyasında aslında birçok şey birer grafik ile, beyaz tahta üzerinde ifade edilebilir. NoFlo'un temeli de bu düşünceye dayanıyor. NoFlo ile aynı zamanda yazılım geçmişi kuvvetli olmayan kişiler de projelere ve süreçlere dahil olabiliyor. Bu arada NoFlo üzerindeki halka/topluluğa açık projelerden ücret alınmayacak. Ancak projenizin "kapalı" olmasını istiyorsanız ücretli bir paket kullanmanız gerekecek.

jekyll-source-code

NoFlo projesinin kaynak kodu

Projeye 45 doların üzerinde bağış yaparsanız, projenin halka açılmasını beklemeden yani erken aşamada kullanıma başlıyorsunuz ve ekip sizin için bir de t-shirt yolluyor. 10 bin dolara kadar çeşitli boyutlarda ödüller var, 10 bin doların üzerinde bağış yaparsanız da ekiple birlikte 1 hafta boyunca San Francisco'da zaman geçirme şansına sahip oluyorsunuz. Ödüller arasında NoFlo sitesinde destekleyenlerin adının yazıldığı listeye dahil edilme ve 10 yıllık ücretsiz kullanıcı lisansları gibi seçenekler mevcut.

Benzer bir şekilde NoFlo ekibi Kickstarter üzerinde 100 bin dolar için başlattığı bu projede 250 bin doların üzerinde bir miktar toplarsa Android uygulamaları için Java, 500 bin doların üzerinde bir miktar toplarsa iOS uygulamaları için Objective-C ve 1 milyon doların üzerinde bir miktar toplarsa da Python entegrasyonunu da gerçekleştireceğini söylüyor.

cards-v4-kickstarter-up

NoFlo ile yukarıdaki kodun sanal beyaz tahtada duran hali

NoFlo'nun KickStarter üzerindeki kampanyada başarılı olması halinde -ki bu yazıyı yazdığımız sıralarda hedeflerinin yüzde 50'sine ulaşmışlardı bile- neler yapacağı şimdiden büyük merak konusu. Ancak platformun en azından şu an için genel kullanıma -belirli proje spesifikasyonlarında verim alınıyor- uygun olmaması akıllarda bir soru işareti bırakıyor. Üstelik şu an projenin genel kullanıma açılması yani yayına girmesi için ortada çok sayıda eksik var.

Bu arada örneğin Interface Vision gibi çok sayıda proje NoFlo'nun yapmaya çalıştığını daha önce denemişti. Ekibin önünde kuşkusuz alınacak çok yol var; bu Kickstarter kampanyası ya da olası bir yatırımdan sonra neler olacağını bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.