Türkiye 100 Mbps hızında mobil internet vaadeden 4G'ye 2016'da kavuşacak

Turkcell bugün düzenlediği basın toplantısıyla 4G (LTE) teknolojisinin teorik hız denemesini yaptı
Türkiye 100 Mbps hızında mobil internet vaadeden 4G'ye 2016'da kavuşacak

turkcell sureyya ciliv 4g lte teknolojisiTurkcell bugün düzenlediği basın toplantısıyla 4G (LTE) teknolojisinin teorik hız denemesini yaptı. 30 Temmuz 2009'da başlayan 3G mobil geniş bant maceramızın 4. yılında, bu yeni mobil geniş bant teknolojisine geçişimizin 2016 yılını bulacağını öğrendik.

Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'in yaptığı sunumda son 4 yılda mobil internet altyapısındaki gelişmeler dile getirildi ve iki ayrı testle 4G (LTE) hız deneyimini görme şansı elde ettik. Yapılan testlerde bilgisayar üstünde 217 Mbps, test cihazı üzerinde ise 891.6 Mbps hızla dosya indirilebildiğini gördük.

turkcell 4g lte mobil internet (3)

LTE, temelde 100 Mbps hızla kapıyı açsa da LTE Advanced altında sağlanan indirme hızı teorik olarak 1000 Mbps'ye kadar ulaşabiliyor. Turkcell 2009 yılında Ericsson iş birliği ile laboratuvar ortamında 170Mbps hıza ulaşmıştı. 2012 yılında ise İstanbul'da (Kartal-Maltepe arasındaki 3.3 kilometrelik bir alanda) LTE şebekesi üzerinden sunulabilecek hizmetleri test etmişti.

4G'ye geçiş 2016'da

Yukarıdaki hızlar teknolojik açıdan heyecan verici ama 4G deneyimini yaşamak için bir kaç yıl dahan beklememiz gerek. Süreyya Ciliv'in ve Turkcell'in öngörüsüne göre Türkiye 4G'yi 2015 sonrasında kullanmaya başlayacak.

turkcell 4g lte mobil internet (2)

Hatırlatmak gerekirse 3G'ye geçen dünyadaki 101. ülkeydik ve geç kalmışlık fikri hep akıllardaydı. Diğer yandan mobil cihazların büyük yüzdesinin 3G özellikli olmaması bu gecikmenin sebeplerinin başında geliyordu. 4G tarafında ise mobil cihaz yaygınlığının daha üst seviyede olacağını tahmin ediyorum.

Yerli telefon yıl sonunda piyasada olacak

4G altyapısının kurulması için bakanlık nezdinde yeni çalışmalar yapılması gerekirken, Süreyya Ciliv bu konuda bakanlığın bir ön şartı gibi görülen yerli cep telefonu konusunda da çalıştıklarını ve Gebze ismini verdikleri telefonun yıl sonunda piyasaya sunacaklarını aktardı. Üstelik yerli telefonun Türkiye'de de üretilmesi planlar arasında.

Son olarak biraz rakam vermek gerkirse bugün dünyadaki 5.4 milyar mobil kullanıcının yaklaşık yüzde 2'sini (90 milyon kişi) kapsayan 4G, Avrupa'da 3 milyon aboneye ulaşıyor. Türkiye'de 3G'nin erişim oranı yüzde 85.4 ve mobil şebekelerin ulaşamadığı 256 bin kişi yapılan ihale sonucunda Turkcell tarafından kapsam içine alınacak.

Kısacası Türkiye önümüzdeki 5 yıl içinde oldukça yüksek hıza ve yaygınlığa sahip mobil geniş banta kavuşmuş olacak. Herkesin temennisi de bu altyapılara uygun servislerin ve projelerin geliştirilmesi.

Aşağıda Süreyya Ciliv’in toplantıda paylaştığı sunumu bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.