Küçük ama hızlı yatırım yapmak, işte bütün mesele bu

Küçük ama hızlı yatırım yapmak, işte bütün mesele bu

Türkiye'deki internet yatırımlarında daha küçük adımlarla daha hızlı davranmak gerektiğini bu kez Paul Graham söyledi. Gözden kaçırmış olanlar için geçen hafta 500 Startups tarafından düzenlenen PreMoney Conference'da konuşan Paul Graham'ın yorumlarını paylaşmak ve bu konunun bir kez daha altını çizmek istiyorum.

Öncelikle Paul Graham'ın kurucusu olduğu Y Combinator girişimlerinin The Startup Index'e göre 500 Startups girişimlerinden 2.4, TechStarts girişimlerinden ise 3.1 kat daha yüksek puana sahip olduğunu paylaşarak başlayayım ki Paul Graham'ın bu konuda  akıl verme hakkına sahip olduğunu rasyonel olarak da bilelim.

Ve hemen Paul Graham'ın yatırımcılara yaptığı önemli bir kaç tavsiyeyi sıralayayım.

  • Hızlı hareket edin, kesin bir hisse hakkı için yüksek yatırımlar yapmayın.
  • Eğer saygın bir yatırımcı 100 bin doları 24 saat içinde harcarsa pazardaki en iyi köşeleri kapabilir. Kötü girişimlere de girebilir ama her şeyi görmüş olur.
  • Seri A yatırım turunda yüzde 20 hisse payı almayı bir kural haline getirmeyin. Risk sermayesi şirketleri Seri A'da yüksek yatırımlar yaparlar ama birileri daha az yatırımla daha az hisse almak isterse durum değişebilir.
  • Ortada fazla rekabet varsa önemli olan sayı risk sermayesi şirketlerinin alacağı yatırım tutarı değil, yapılan yapılan yatırım ve  buna bağlı olarak şirketin değeridir. En çok gelecek vaadeden girişimlerde Seri A yatırımcıları şirketleri daha fazla para almaya zorlamaktalar.
  • Bazı risk sermayedarları yalan söyleyerek daha fazla yatırım yapmak ister. Bazıları ise daha samimi ve mantıklı şekilde daha fazla hisse almak istediğini açıklar. Ancak şu bilinmelidir ki yatırımın değeri girişimin ihtiyacı olan parayla belirlenmez.

Graham'ın açıklamaları biraz daha Seri A yatırımları ve bizden çok ileri bir pazar için  yapılmış olsa da Türkiye'de öne çıkmak isteyen yatırımcıların aynı paralelde davranması gerektiğini söyleyebiliriz.  Bu durumda eli ağır yatırımcılar için başarı oranı artmasa da büyük balığı yakalama şansı artacaktır. Kaldı ki Türkiye'de bir girişimci ekosistemi oluşması için de küçüklü büyüklü çok sayıda yatırım almış girişimin olmasına ihtiyaç var.

Paul Graham geçtiğimiz günlerde "Startup Investing Trends" başlığıyla yazdığı uzun blog yazısında Y Combinator'ın şimdiye kadar toplam 564 yatırım yaptığını paylaştı. Küçük bir hesap yaparsak Paul Graham aradan geçen 8 yıl içinde yaklaşık her 5 günde bir yatırım yapmış. Bu kadar yatırımın hepsinden yüksek dönüş alması beklenemez ama ortaya çıkan 11.7 milyar dolarlık değer o kayıpları unutturacak cinsten.

Yazısının sonunda yatırımcıların girişimcilerin istediklerine kulak vermesini öneren Graham, elbette bir çok girişimcinin hevesle çalışmak isteyeceği bir yatırımcı ama Türkiye'deki girişimcilerin de mevcut yatırımcılarımızı biraz daha anlayışla karşılaması gerekiyor. Zira Türkiye'de yerli yatırım fonu oluşturmak pek kolay değil. Girişimcilik istediğinin de bir heves mi yoksa tutku mu olduğunu da bazen yatırımcıların daha iyi gördüğünü kabul etmek gerek.

Görsel Kaynak: Wikipedia

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.