Alibaba, Çin'in Twitter'ı Weibo'nun yüzde 18'lik hissesini satın aldı

Alibaba, Çin'in Twitter'ı Weibo'nun yüzde 18'lik hissesini satın aldı

Uzun süreden beri Çinli şirketlere ortak olmak için araştırmalar yapan dünyanın önde gelen e-ticaret şirketlerinden biri olan Alibaba, sonunda beklenen hamleyi gerçekleştirdi ve Çin'in Twitter'ı olarak bilinen Weibo'ya ortak oldu.

Borsaya yapılan açıklamaya göre Alibaba, söz konusu anlaşmayla Weibo'nun yüzde 18 hissesi için 586 milyon dolar ödemiş durumda. Ödenen bu rakamla beraber Weibo'nun toplam değerlemesinin yaklaşık 3.2 milyar dolara ulaştığını paylaşalım.

Weibo, Sina Corp. bünyesinde bulunan bir mikro blog olarak Çin pazarındaki yerini alıyor. Şirketten son paylaşılan bilgilere göre Weibo'nun şu anda 500 milyon civarında kayıtlı üyesi bulunuyor. Bu kayıtlı üyelerin yaklaşık 100 milyonu her gün Weibo üzerinden paylaşımlarda bulunuyor. Çin'in internet kullanıcı sayısını düşünecek olursak Weibo'nun yüzde 30'luk bir penetrasyona ulaştığını söyleyebiliriz.

alibaba-weibo-satin-aldi

380 milyon dolar daha fazla reklam geliri sağlanacak

Bu anlaşmayla birlikte sosyal ticaret ve Alibaba ile Weibo servisleri arasında direkt bağlantılı bir iş ortaklığı kurma planları ilk akla gelenler arasında. Özellikle işin reklam boyutunu düşünecek olursak yapılan ortaklığın Weibo'nun gelirlerini artırabileceğini söylemek mümkün. Weibo'nun yaptığı açıklamaya göre ortaklık anlaşması sonrası gelecek üç yıl için 380 milyon dolar daha fazla reklam geliri hedeflendiği belirtildi.

Öte yandan yapılan açıklamaya baktığımızda iki şirketin kullanıcı hesapları, veri paylaşımı, online ödeme, online pazarlama ve benzer iş modelleri üzerine yoğunlaşacağı belirtilenler arasında.

Ali Baba'nın Kurucusu ve Başkanı Jack Ma ise yaptığı açıklamada söz konusu ortaklıkla birlikte Weibo'yu çok daha ileriye taşıyacaklarını ve sosyal medyanın gücünü arkasına alarak e-ticaret alanındaki operasyonlarını bir adım daha ileriye götüreceklerini ifade etti.

Weibo hisseleri yükselişte

İşin aslına bakacak olursak Alibaba, bu anlaşmayla beraber Çin'in en önemli dört internet firmasından üçüyle güç birliğine gitmiş oldu. İttifakın dışında kalan tek firma Tencent olmasıyla beraber Çin pazarındaki rekabet ortamı tartışmalı bir boyut kazandı. Tencent, 200 milyon üyeye ulaşan WeChat'in sahibi olarak biliniyor.

Satın alma haberinin duyulmasının ardından Nasdaq teknoloji endeksinden işlem göre Weibo'nun hisselerinden yüzde 9.40 oranında artış kaydedildi. Seans sonrası işlemlerde de değer kazana Weibo hisse başı 56.2 dolara kadar değer kazandı. Şirketin piyasa değeriyse yaklaşık 3.6 milyar dolar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.