CoAdvertise: Türkiye’de Real Time Bidding gelişiyor

CoAdvertise: Türkiye’de Real Time Bidding gelişiyor

Aldığı yatırımın ardından Türkiye’deki ofisini de açan CoAdvertise, özellikle Real Time Bidding yani gerçek zamanlı açık artırma üzerine kurulu online reklamcılık modelinin ülkemizdeki ilk temsilcileri arasında yer alıyor. Yıl içerisinde Webrazzi Summit’te de konuyla ilgili bilgiler aktaran CoAdvertise, hatırlayacağınız gibi Nisan ayında Alman yatırımcılardan 5 milyon dolarlık bir yatırım almıştı.

2012’nin son döneminde biz de CoAdvertise’dan hem Real Time Bidding konusuyla ilgili hem de firmanın Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgi aldık.

Her şeyden önce online reklamcılıkta hızla yaygınlaşan Real Time Bidding (RTB) kavramından biraz bahsedelim. RTB en kısa tanımı ile reklamverenlerin hedefleme kriterlerine göre gerçek zamanlı olarak teklif verip satın alma yapabildikleri teknolojinin adı. RTB’de her bir reklam gösterimi gerçek zamanlı olarak ihaleye çıkıyor ve katılımcılardan gelen teklifler doğrultusunda ihalenin kazananı belli oluyor.

RTB hem yayıncılara, hem de reklamverenlere farklı avantajlar sağlıyor. Örneğin reklamverenler bu sayede klasik ve şartları önceden belirlenmiş bir reklam stratejisi yerine, anlık olarak değişen eğilimlere ayak uydurabilecekleri esnek bir reklam kampanyası düzenleyebiliyorlar. Yayıncılar ise gerçek zamanlı olarak işleyen teklif mekanizması ile farklı dönemlerde ve içeriklerinden daha fazla gelir elde etme imkanına kavuşmuş oluyorlar.

İlk olarak Medyanet iş ortaklığı ile Türkiye pazarına girmiş olan CoAdvertise daha öncesinde ise Türkiye’de yurt dışı envanterin pazarlaması (cross-border) ile ilgili faaliyetleri bulunuyordu. CoAdvertise’ın bu bağlamda Netbook, Mynet, Medyanet ve İnternet Haber gibi önemli isimlerle çalışıyor.

CoAdvertise’ın Türkiye’deki yöneticilerinden Mustafa Korkmaz’dan aldığımız bilgilere göre firma kendi teknolojisi ile Medyanet’e RTB alanında hizmet veriyor. Bu iş ortaklığının Türkiye’de RTB ile ilgili ciddi bir algı ve uyanış sağladığını söyleyen Korkmaz, hem reklamveren, hem de yayıncı tarafında  başlayan bu hareketlenmenin önümüzdeki dönemde küresel pazardaki pek çok firmanın Türkiye’de bu alandaki faaliyetlerini artıracağını ifade ediyor.

Şu anda Türkiye’de klasik dijital reklam ile uğraşan önemli firmaların RTB’e ilgi gösterdiğini de biliyoruz. Yani yakın zamanda RTB konusunu daha sık duymaya başlayacağız gibi görünüyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.