Google, Motorola Home’u 2,35 milyar dolara elden çıkarttı

Google, Motorola Home’u 2,35 milyar dolara elden çıkarttı

Google Motorola Mobility için 12,5 milyar dolar öderken ilk göze çarpan bu satın alma ile birlikte Google’ın elde edeceği patentlerdi. Android’in akıllı telefon ekosisteminde gücün artıracak bu patentler kuşkusuz çok değerli fakat Motorola Mobility sadece patentlerden oluşmuyor, içerisinde farklı departmanlar da var ve bu departmanlardan bazıları Google’ın öncelikli iş alanlarına hitap etmiyor.

Google yavaş yavaş bu fazlalıkları elden çıkartmaya başladı. Bu planın bir parçası olarak Motorola’nın set üstü TV kutuları üzerine odaklanmış olan Motorola Home’u Arris’e sattı. Her ne kadar 12,5 milyar doları karşılamasa da satış karşılığında 2,35 milyar dolar değerinde nakit ve hisse senedi almış olması da Google adına önemli bir detay.

Fakat anlaşma bununla bitmiyor, Google satışla birlikte Arris’e bir de devam eden TiVO davası için garanti verdi…

TiVO ile Motorola arasında 1 yılı aşkın zamandır devam eden bir dava bulunuyor. TiVO, bu davada Motorola’nın ürettiği DVR’ların kendi patentlerini ihlal ettiği iddiasında. Bu DVR’lar nedeniyle de zararının “milyarlarca dolar” olduğunu söylüyor.

Motorola’nın davalık olan bölümü artık Arris’in olduğuna göre, bu sorun da artık Arris’in sorunu olmalı. Fakat Google Motorola Home’un yeni sahibi Arris’i bu davada yalnız bırakmayacak. Arris’in CEO’su Bob Stanzione, bu konu sonuçlanana kadar dava ile ilgili süreçleri Google’ın yönetmeye devam edeceğini açıkladı.

TiVO davası ve tazminat sorunu

Eğer dava sonucunda ortaya bir tazminat çıkacak olursa Arris bu noktada da yalnız kalmayacak. Google, satış anlaşmasında Arris’in olası bir tazminatta yükümlüğü olacağı bir üst sınırlı belirlemiş. TiVO’nun milyarlarca dolarlık tazminat beklentisi düşünüldüğünde bu sınırın ne olduğu da büyük önem kazanıyor. Stanzione, sınırın 1 milyar dolar civarında olup olmadığı sorusuna gülerek “bundan çok daha aşağıda” diye yanıt verdi.

Yani Google bu davada kelimenin tam anlamı ile elini taşın altına koymuş durumda. Olası bir tazminat durumda Google hasarın büyük kısmını üstlenebilir.

Google’ın bunu göze almasında Motorola satışını kolaylaştırmak istemesinin payı olduğu kuşkusuz. Fakat diğer bir nokta daha var. Arris, Motorola Home karşılığında Google’a yaklaşık 2 milyar dolar nakit ve 300 milyon dolar değerinde hisse verdi. Bu sayede Google firmanın yaklaşık yüzde 15’inin de sahibi oldu. Yani Google bir yandan anlaşmayı daha cazip hale getirirken, diğer yandan kayda değer bir oranına sahip olduğu Arris’i de korumuş oluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.