Zuckerberg’den Facebook’un ilk günleri ve girişimcilik üzerine

Zuckerberg’den Facebook’un ilk günleri ve girişimcilik üzerine

Facebook’un halka arzından beri Zuckerberg fazla ortalıkta görünmemek için ekstra çaba harcıyor. Önemli etkinliklerde boy göstermiyor, basına fazla konuşmuyor. Bu yüzden Y Combinator’un yıllık Startup School etkinliğinde sahneye çıkması oldukça önemli bir olay oldu.

Y Combinator’ın kurucularından Paul Graham ile sahnedeki 45 dakika kadar süren bire bir sohbetinin konusu da en çok merak edilen konu, yani Facebook’un bugünü değildi. Facebook’un 28 yaşındaki kurucusu dünyanın en popüler sosyal ağının ilk günlerinden bahsetmek için sahnedeydi ve bu sırada girişimcilik ile ilgili görüşlerini de izleyenlerle paylaştı.

Başlangıçta Facebook’un kuruculardan hiç birinin girişimcilik tecrübesi olmadığını söyleyen Zuckerberg, ilk dönemlerin The Social Network filminde aktarılanlara pek de benzemediğini söyledi. 2004’te 85 dolara kiraladıkları bir sunucu ile başladıklarını, reklam gelirleri izin verdiği anda ikinci 85 dolarlık sunucu ile alt yapılarını genişlettiklerini anlattı.

Facebook’un son derece hızlı büyüdüğünü anlatan Zuckerberg yine de 1 milyon kullanıcıya ulaşmalarının 1 yılı aldığını söyledi. Bugün ise işler değişti ve girişimler kullanıcı sayılarını çok daha hızlı bir şekilde büyütebiliyor.

“Eğer Facebook olmasaydı, muhtemelen pek çok Harvard öğrencisi gibi ben de çok saygı duyduğum Microsoft’ta çalışıyor olurdum” diyen Zuckerberg, Facebook’un en büyük avantajının zamanlama olduğunu söyledi. İnsanların yavaş yavaş internet üzerinde sosyalliği keşfettikleri bir dönemde ortaya çıkmış olmalarının önemli fark yarattığını söyledi.

Facebook’un ilk dönemlerine bakıldığında insanların siteyi MySpace ve Friendster ile karşılaştırdıklarını fakat o zamanlarda asıl rakiplerinin diğer üniversitelerin kendi var olan sosyal ağları olduğunu söyledi. Hatta o zamanlar Facebook’u bir iş olarak değil, bir hobi olarak gördüklerini de ekledi.

İnsanları etrafında toplayabilen bir yapı kurmanın heyecanını yaşamanın asıl motivasyon olduğunu söyleyen Zuckerberg daha sonra firmanı n bu motivasyonun etrafında doğal bir şekilde şekillendiğini anlattı.

Zuckerberg’in konuşmasında girişimlerin çıkarabileceği belki de en önemli ders muhtemelen bu kısmında: Motivasyonunuz bir iş kurmak olmamalı. Sizi heyecanlandıran ve insanlar için de fayda sağlayacak bir şeyi ortaya çıkartabilirseniz iş doğal olarak ortaya çıkacak…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.