PC satışlarındaki rekor düşüş ne anlama geliyor?

PC satışlarındaki rekor düşüş ne anlama geliyor?

Aslında yıl PC satışları açısından oldukça iyi başlamıştı. 2012’nin ilk rakamları bu yıl PC satışlarının iyi gideceğini, hatta pazarın büyüme göstereceğine işaret ediyordu. İnce ve hafif ultrabook’ların yarattığı heyecan, 2012’de 2011’den daha fazla kişisel bilgisayar satılacağını düşündürüyor olsa da, bu heyecan çabuk dindi.

Olumlu işaretler ilk çeyreğin ardından teker teker kaybolmaya başladı ve iHS iSupply’ın son yayınladığı rapor ortada bir artış değil düşüş, hem de ciddi bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Son rakamlar dünya çapında 348,7 milyon adet PC satışından bahsediyor. Her ne kadar oran olarak bir önceki yıla göre gerileme sadece yüzde1,2 olsa da, bu oran tam 4,1 milyon adet daha az cihaz satıldığını ortaya koyuyor.

Peki PC satışları neden azalıyor ve bu tam olarak ne anlama geliyor?

PC satışlarındaki düşüşü etkileyen pek çok faktör var. Bunlardan ilki çalkantılı küresel ekonomi. Fakat bu, tek başına durumu açıklamaya yeterli değil. PC satışlarını asıl etkileyen ve bir anlamda “can evinden vuran” tablet satışlarında gözlenen artış oldu. Çünkü küresel ekonomi zamanla yine farklılık gösterecek ve şu andaki etkisini geçici olarak kabul etmek mümkün. Fakat tabletlerin etkisi çok daha kalıcı olacak gibi görünüyor…

Çünkü tabletler tüketicilerin bilgisayar kullanma alışkanlıklarını kökten değiştirerek sadece tabletler tarafından karşılanabilecek yeni ihtiyaçlar oluşmasına neden oluyor. Tablete alıştıkça artık diz üstü bilgisayarlar insanlara taşınması zor cihazlar gibi gelmeye başladı. Ayrıca kullanım kolaylığı ve uygulama yapısı tabletlerin kendini çok hızlı kabul ettirmesine neden oldu.

Bunun beraber PC için her şeyin sona erdiğini söylemek de kolay değil. Windows 8’in oyunu bir kez daha ve bu sefer kişisel bilgisayarlar lehine değiştirme ihtimali var. En azından 2012 sonu ve 2013 başındaki PC satışlarına olumlu etkisi olması bekleniyor.

Diğer yandan henüz beklenen patlamayı yapamamış olsa da, diğer faktörlerin de olumlu etkisiyle ultrabook’lar PC’ler için taze kan olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.