Devlerin üreticisi Çinli Foxconn’da isyan çıktı!

Devlerin üreticisi Çinli Foxconn’da isyan çıktı!

Adını en çok Apple için üretim yapması nedeniyle duyduk ama Çinli Foxconn sadece iPhone ve iPad üreten bir fabrika değil. Müşterileri arasında Microsoft, Intel, Cisco, Sony,Toshiba, Dell, Motorola ve Acer gibi dev firmaların da bulunduğu Foxconn’un adını ne yazık ki çoğunlukla talihsiz olaylarla beraber duyuyoruz.

İsmi bir dönem “intihar fabrikasına” çıkan Foxconn imajını düzeltmek için kapılarını gazetecilere açmış ve hatta Apple’ın CEO’su Tim Cook’u da ağırlamıştı. Fakat tüm bunlar Foxconn’da yaşananları unutturmaya yetmedi.

Son haber ise işlerin çok farklı bir boyuta taşındığını gösteriyor. Pek çok farklı haber ajansının bildirdiğine göre Foxconn’un büyük fabrikalarından birinde 2000 kişinin karıştığı bir ayaklanma çıkmış.

78 bin işçinin görev aldığı Foxconn’un en büyük fabrikalarından birinde çıkan ayaklanmayla ilgili görüntüler ilk olarak Çin’deki Twitter benzeri Weibo servisinde ortaya çıkmaya başladı. Fakat Weibo kısa süre içerisinde ayaklanmayla ilgili fotoğrafları silmeye başladı.

Haziran ayında Foxconn’un farklı bir fabrikasında daha büyük çaplı bir arbede yaşanmıştı. O dönem yapılan açıklamalar işçilerin yerel bir restoran görevlisi ile olan anlaşmazlıkların bu durumda neden olduğu söylenmişti.

Fakat bu sefer Haziran ayından çok daha büyük çaplı, yaklaşık 2000 kişinin karıştığı ayaklanma TNW’in bildirdiğine göre 10 kişinin ölümüne neden olmuş durumda. Reuters ise 5000 polisin müdahale ettiği olaylarda 40 kişinin yaralandığını söylüyor.

Olayların nedeni ile ilgili net bir bilgi yok. Şu anda öne çıkan üç söylenti var. Bunlardan ilki daha önce zam sözü verilen işçilerin istedikleri zammı almayınca ayaklandıkları iddiası. Foxconn’un ilk yaptığı açıklama ise farklı üretim hatlarındaki işçilerin birbirleri ile bir tartışmaya girdikleri yönünde. Engadget ise bir güvenlik görevlisinin bir işçiye vurmasının her şeyi başlattığını söylüyor.

Nedeni bunlardan hangisi olursa olsun Foxconn’un adının sürekli olarak tatsız olaylarla gündeme gelmesi hem Çinli firmanın, hem de Foxconn ile çalışan dev şirketlerin itibarları için son derece olumsuz bir durum olduğu kesin...

Fotoğraflar: Baidu Tieba

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.