Facebook sponsorlu aramaları resmen başlattı

Facebook gelir kalemleri artırmak adına geçtiğimiz ay içerisinde sınırlı sayıda firmaya açtığı sponsorlu arama sonuçları uygulamasını genişletiyor. Bugüne kadar sadece Zynga, Match.com, Disney ve Electronic Arts gibi birkaç firmanın kullandığı uygulama artık diğer firma ve markalar tarafından da kullanılmaya başlanacak.

Bu yeni uygulama sayesinde Facebook aramasını kullanan üyeler artık arama sonuçlarında sayfa ve uygulamaların yanı sıra sponsorlu sonuçlar da görmeye başlayacaklar. Reklam verenlerin Power Editor aracı ile kullanabilecekleri bu yeni reklam modeli Facebook için borsadaki kötü gidişatı sona erdirmek için önemli bir hamle ama yakından bakıldığında sosyal ağ sitesinin en önemli sorununu (en azından var olan haliyle) çözmekten uzak…

Aramalarda organik sonuçların üzerinde yer alacak olan sponsorlu arama sonuçları firmaların kendi sayfa ve uygulamalarına daha fazla trafik yönlendirebilmelerini sağlamak için düşünülmüş. Böylece firmalar giderek kalabalıklaşan Facebook ekosistemi içerisinde öne çıkmak için farklı bir araca daha kavuşmuş oluyorlar.

CPM ve CPC bazlı olarak satılacak olan sponsorlu arama sonuçları ile birlikte reklam verenler 70 karakter ile sınırlı mesajlarını görüntüleyebiliyorlar. Facebook ayrıca sponsorlu aramalarda agresif pazarlama yöntemlerine de izin veriyor. Tam adını yazarak aradığınız bir firmanın rakibi, sponsorlu arama sonuçları ile aynı arama sonuç kutusunda ve daha üstte yer alabiliyor.

İlk bakışta Facebook’un bu yeni reklam uygulaması akıllara Google arama reklamlarını getirse de pratikte her iki sitedeki aramalar oldukça farklı. Kullanıcılar Google’da daha genel aramalar yaparken, Facebook’ta genellikle tam adını bildikleri ve doğrudan ulaşmak istedikleri bir sayfa veya uygulamanın adını yazıp arama gerçekleştiriyorlar. Her ne kadar bu anlamda rakiplerin kendilerini göstermeleri için güzel bir fırsat olsa da, etkisinin Google reklamları kadar olabileceği pek de kesin değil.

Diğer yandan yeni reklam uygulamasının şu an için sadece web sitesi üzerinde kullanılabiliyor olması, Facebook’un asıl sorunu olan mobilden gelir edememe sorununa da bir çözüm üretmiyor. Zaman içerisinde sponsorlu aramaların mobil cihazlara da genişleyeceği kesin ama en azından o zamana kadar bu uygulama Facebook için oyunu değiştirebilecek kadar büyük bir potansiyel içeriyor gibi görünmüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.