Funders Club büyük yatırımcıları aradan çıkarıyor

Funders Club büyük yatırımcıları aradan çıkarıyor

ABD'de hem risk sermayesi şirketlerinin hem de melek yatırımcıların bolluğu artık girişimciler yatırım kanalını seçen taraf haline getirmiş durumda. O nedenle oldukça erken seviye yatırımlar ve yüksek yatırım tutarları görüyoruz. Belli bir çizgide bu çark dönmeye devam etse de TheFundersClub.com bu rotayı bireysel yatırımcılara doğru çevirmek istiyor.

Funders Club'ın Kickstarter ve Projemefon gibi modellerden bir kaç farkı var. İlki yatırımcılara küçük hediyeler vs. vermektense onları gerçek birer yatırımcı, yani hisse sahibi yapması. Tıpkı dün bahsettiğimiz, Swabr'ın dahil olduğu innovestment.de gibi.

İkincisi, FundersClub'a diğerlerinde olduğu herkes dahil olup yatırım yapamıyor. ABD yasalarına göre akredite yatırımcı şartlarını sağlamak gerekiyor. Ancak bu durum şimdilik geçerli. Fundersclub, ABD'de küçük işletmelerin yatırım bulması konusunda belli şartları ve mevzuatları esneten JOBS Act yasasının işlerliğe kavuşmasıyla herkesi yatırımcı yapabilme potansiyeli taşıyor.

FC kendi kendini doğruluyor

FundersClub'da şu an 6 girişim yatırım bekliyor. Bunlardan beşi Tracks.by, Twice, Virool, Coinbase ve Sponsorfied. Sonuncusu ise kendisi. Fundersclub'ın yatırımcıları arasında da Y Combinator, First Round Capital ve Start Fund bulunuyor. FC, kendi ürününü kullanarak gerekli mesajı veriyor.

Sitede yer alan girişimler kendileriyle ilgili çeşitli rapor ve analizleri girişimcilere sunuyor ve yatırımcılar da buna göre tercih hakkını kullanıyor. FC de yatırımcılardan başlangıçta aldığı bazı işlem ücretleri ve hisse değişimindeki bedel dışında bir komisyon almıyor.

ABD'li girişimcilerin kafa karışıklığı bu tür girişimle dağılır mı bilinmez ama sistemin gelecek dönemde girişimleri Secondmarket gibi ikinci el hisse pazarlarına düşürmeyeceği ve IPO öncesinde yardımcı olacağından da bahsediliyor. 500 yatırımcı sınırından uzaklaşmak için deneyimli şirket çalışanlarının hissedarlığı devreye alınıyor.

Bireysel yatırımcılığın ve bu sistemin etikleyeceği ekosistem hakkında yorum yapmak için biraz beklemek gerek. Ama net olan şu ki, girişimcilerin yatırımcılara ihtiyacı giderek azalıyor. Dahası, girişimcilerin risk sermayedarlarına sırtını dönmesi daha düz, rekabete açık bir  dünyanın kapılarını açabilir. Türkiye'de bu tür bir adımı atmak için yasal prosedürlerin yeterliliği ise muallak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.