VMware, Nicira’yı 1,26 milyar dolara satın aldı

VMware, Nicira’yı 1,26 milyar dolara satın aldı

Bilişim sektöründe 1 milyar dolar üzeri bir satın alma daha gerçekleşti. 1998 yılında kurulan ve sanallaştırma çözümleri sunan VMware, 2007’de kurulan ve ağ üzerindeki verilerin yönetimi alanında uzmanlaşmış Nicira’yı 1,26 milyar dolar değerinde bir anlaşma il satın aldı.

Bugüne kadar 50 milyon dolara yakın yatırım almış ve yatırımcıları arasında VMware’in kurucusu Diane Greene’in de bulunduğu Nicira’nın müşteri portföyünde eBay, Rackspace ve AT&T gibi büyük firmalar yer alıyor ama satın almanın değerini asıl yükselten bunlar değil.

VMware’in CTO’su Steve Herrod’ın satın almayı açıkladığı blog yazısında belirttiği gibi 1,26 milyar dolarlık anlaşmanın asıl amacı firmayı Cisco’nun bile başarılı olmakta zorlandığı bir alanda ileri taşıyarak bu alanda rakipsiz hale getirebilmek.

Her ne kadar bundan 5 yıl önce kurulmuş olsa da Nicira sektörde adı çok duyulmuş bir firma değil, çünkü çok uzun bir sürecin sonunda bundan sadece birkaç ay önce operasyonlarını göz önünde sürdürmeye başladı. Bu zamana kadar operasyonlarını daha kapalı bir şekilde sürdüren Nicira ile ilgili asıl önemli olan nokta sunduğu hizmet veya çözümlerden çok, ağ yönetimi konusuna getirdiği çığır açan yaklaşım. Özellikle büyük firmaların ağ yapılarını köklü bir şekilde değiştirerek performansı üst düzeye taşımayı hedefleyen firma, bu iddialı hedefi ile daha ilk günden VMware’in radarındaydı.

Aslında hem VMware’in hem de Nicira’nın yaptıkları işler oldukça teknik ve dolayısıyla açıklanması çok kolay değil. Buna rağmen mümkün olan en basit tanımı iler VMware, bugün kapasiteleri iyiden iyiye artmış olan bilgisayarların geniş donanım kaynaklarını özel yazılımı ile tek bir cihazı aynı anda birden fazla “sanal makine”ye dönüştürüyor ve tek bir bilgisayarı mümkün olan en yüksek verimlilikte ve fiyat/performans anlamında en üst düzeyde çalıştırabiliyor.

Nicira’nın yaptığı da ağ alanında aşağı yukarı VMware’in yaptığı ile aynı. En temel tanımı ile fiziksel olarak tek bir ağ üzerinde çalışan cihazları birden fazla “sanal ağ” üzerinde çalışır ve ağ yapısını çok daha gelişmiş ve farklı amaçlara hizmet edecek şekilde kullanılmasını sağlayabiliyor.

Teknolojiden en uzak kişiler için bile bu kısıtlı açıklama bile en azından Nicira’nın “önemli bir şeyler” yaptığını gösteriyor sanıyorum. Ama firmanın VMware için neden bu kadar önemli (ve değerli) olduğunu Nicira’nın da yatırımcılarından ve yönetim kurulu üyesi olan Ben Horowitz şu sözleri ile açıklıyor:

“Önümüzdeki 20 yıl içerisinde sizi ağ konusunda lider yapacak tek bir seçenek var ve bu seçeneği en uygulama alanında en iyi firma Nicira. Pazar çok büyük ve bu pazarda faaliyet gösteren firmalar arasında açık arayla en iyisi Nicira”

2012’nin ikinci yarısında tamamlanması beklenen satın almada VMware, toplam rakamın 1 milyar doların biraz üzerindeki bir kısmını nakit, geri kalanını ise hisse payları ile ödeyecek. Önümüzdeki 20 yıl için VMware’in yaptığı bu büyük yatırım bakalım etkilerini ne zaman göstermeye başlayacak…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.