Android 4.1 Jelly Bean'le gelen beş yenilik

Android 4.1 Jelly Bean'le gelen beş yenilik

Google’ın uluslarası geliştirici konferansı Google I/O'yu dün canlı güncelemelerle paylaşmıştık. Google, konferansta Nexus Q ve Nexus 7 olmak üzere iki cihaz ve Android'in yeni versiyonunu tanıttı. Jelly Bean adındaki Android 4.1 sürümü temelde beş yenilikle geliyor.

İlk olarak kullanıcılara farklı bir deneyim sunacak olan Google Now'dan bahsetmek istiyoruz. Google Now, kullanıcıların bulundukları yere ve ajandasına göre gerçek zamanlı bilgiler sunuyor. Ajandaya kaydedilen bir etkinlik için Google Now, seyahat etme ayrıntılarını, seyahat süresini ve doğru çıkış anını kullanıcılarla paylaşıyor.

Etkinliğe giderken toplu taşımayı tercih edecek kullanıcılara, gidilecek doğru durağa kadar yolu gösteriyor. Öte yandan kullanıcıların ilgi alanlarına göre çevredeki restoran ve barları sıralıyor. Hatta menülerdeki dikkat çeken yiyecek veya içecekleri Google Now üzerinden görmek mümkün.

Google I/O Konferansı'nda tanıtılan diğer bir Android yeniliğiyse klavye oldu. Yenilenen klavye yazılımı, kullanıcıların bir veya iki harfe basmasından sonra yazılan metne bağlı olarak kelime tahmini yapıyor. Benzer mantıkta çalışan klavyeyi daha önce BlackBerry 10'da görmüştük. Bu özelliğe ek olarak sesli komut sistemiyle metin yazımının da geliştirilmiş olduğunu görüyoruz. Hatta toplantıya katılanların genel izlenimleri, yeni Android'in Siri'den daha iyi bir algılama sistemine sahip olduğu yönünde.

Bildirimlere tek bir sayfadan ulaşılabilecek

Konferansta tanıtılan yenilikler arasında işletim sisteminde bulunan 'Bildirimler' menüsünün iyileştirilmesi de bulunuyor. Cevapsız çağrı, e-posta, SMS, sosyal ağ etkileşimleri gibi birçok farklı bildirim Android 4.1'de tek bir sayfa üzerinden görüntülenecek. Böylece kullanıcıların cihaza gelen bildirimlere daha hızlı ulaşması hedefleniyor.

Jelly Bean'in destekleyeceği özelliklerinden bir diğeriyse Anroid Beam. Ice Cream Sandwich sürümlü Anroidler'de de olan özellik NFC teknolojiyle çalışıyor. Kullanıcılar, NFC ve Bluetooth bağlantı noktalarıyla cihazlar arası veri transferi gerçekleştirebiliyor. Bu özellik şu anda Samsung'un üst modelleri gibi sınırlı sayıda cihazda kullanılabilecek.

Yeni Android'e gelen özelliklerin arasında geliştirilmiş kamera özellikleri bulunuyor. Kullanıcılar artık çektikleri fotoğraflara daha hızlı ulaşabilecek. Yeni bir arayüzle küçültülebilen fotoğraf ön izlemeleri kullanıcılara kolaylık sağlayacak. Yeni fotoğraf arayüzünde ayrıca dosya paylaşımı da daha kolay hale getirilmiş.

Teknoloji şirketlerinin rekabeti işletim sistemi segmentinde hiç olmadığı kadar hızlanmış durumda. Google yeni işletim sistemiyle Haziran ayı başında tanıtılan Apple'ın işletim sistemi iOS 6'ya meydan okumuş oldu. Rekabetten kimin kârlı çıkacağını gelecekte göreceğiz. Ancak bilinen tek gerçek var; o da kullanıcıların kolay, keyifli ve işlevsel akıllı cihaz deneyiminin zenginleşmesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.